pirulák

2017.08.03. 07:32

Havi tíz milliárdot költünk gyógyszerekre

Tavaly 140-150 millió receptet váltottak ki a betegek a patikákban, és havonta tíz milliárd forintot költöttek vényköteles gyógyszerekre – írta a vg.hu csütörtök reggel.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) jelentése szerint a receptek többségét az orvosok a szív- és érrendszeri betegségekre, a diabéteszre és társbetegségeire írják fel. A top tízben vannak az emésztési problémák miatt kiváltott gyógyszerek, a neurológiai és reumatológiai betegségekre felírt fájdalomcsillapítók, valamint az asztma és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kezelésére szolgáló gyógyszerek is. Csak a szív- és érrendszert érintő betegségek gyógyszereire több mint 35 milliárd forintot költöttek a betegek 2016-ban.

Ha a megyéket vizsgáljuk a nemek tekintetében, az látszik, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb a különbség a nők és a férfiak gyógyszerszedése között, 40 százalékos. A legkisebb különbséget Győr-Moson-Sopron megyében mérték, itt csak 21 százalékkal szedtek több pirulát a nők, mint a férfiak – emelte ki a weboldal.

A jelentésből az is kiderül, hogy országos átlagban a nők gyógyszerfogyasztása 29 százalékkal meghaladja a férfiakét – olvasható az oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!