OAH

2017.12.22. 08:59

Húsz évvel meghosszabbították a paksi atomerőmű 4. blokkjának engedélyét

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére 20 évvel meghosszabbította a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Az OAH honlapján pénteken közzétett határozat szerint az atomerőmű 4. blokkja 2037. december 31-ig üzemelhet.

A határozat indoklása szerint nincs olyan körülmény és ismert kockázati tényező, amely kizárná a tervezett üzemidőn túli üzemeltetést és veszélyeztetné a hosszú távú biztonságot. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. rendelkezik a biztonságos üzemeltetéshez szükséges, jogszabályban előírt dokumentumokkal és folyamatosan fenntartotta a 4. blokk biztonságos üzemeltethetőségét a jogszabályokkal összhangban, a hatósági előírásoknak megfelelően – írták.

Az OAH megállapította, hogy az erőmű öregedéskezelési dokumentumai teljesítik a jogszabályi követelményeket, a biztonsági osztályba sorolt rendszerelemek állapota lehetővé teszi az üzemidő-hosszabbítás engedélyezését, az üzemidő-hosszabbítási program végrehajtásával pedig megvalósultak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik a 4. blokk biztonságos üzemeltethetőségét a meghosszabbított üzemidő végéig. Hozzátették: az öregedéskezelést és a megkövetelt műszaki állapot fenntartását szolgáló programok biztosítják, hogy a meghosszabbított üzemidő alatt a beépített, betervezett tartalékok csökkenése ne érhesse el a biztonsági tartalékok szintjét.

Az erőmű karbantartásának hatékonyságát, a biztonsági rendszerek és rendszerelemek állapotát a hivatal rendszeresen ellenőrzi, értékeli az erről készült beszámolókat és az erre irányuló tevékenységeket – olvasható a határozatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!