sokaknak térítésmentes

2020.02.10. 08:40

Ingyen sincs igény az influenza elleni védőoltásra

Több mint egymillió ember térítésmentesen kaphatná meg az influenza elleni védőoltást, mégsem jelentkeznek a háziorvosoknál a vakcináért. Pedig a jelzések szerint hétről hétre nő a betegek száma, és egyre terjed a járvány.

Budapest, 2020. január 9. Influenza elleni védõoltást ad be egy egészségügyi dolgozó egy XV. kerületi orvosi rendelõben 2020. január 9-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Továbbra sem népszerű az influenza elleni térítésmentes védőoltás – ezt mutatja a vonatkozó statisztika. „Az idei szezonban az 1,3 millió rendelkezésre álló influenza elleni ingyenes vakcinának az 53,3 százalékát, vagyis csaknem 640 ezer adag oltóanyagot használtak fel január elejéig a háziorvosok” – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Pedig a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint január vége és február eleje között 30 ezer beteg (az előző héthez képest 72 százalékkal több) panaszkodott influenzaszerű tünetekre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

százezer lakosból 307 kereste fel a háziorvosát a panaszaival.

Az alacsony arány nem meglepő, hiszen egy évvel korábban ennél is kevesebben, mindössze 628 ezren kérték a védőoltást. Az NNK közlése szerint

az influenza elleni ingyenes vakcina csupán 60 százaléka fogyott el tavaly.

A 2020-as oltóanyag-felhasználásról a végleges részletes adatok április végén jelennek meg.

A praxisokban a térítésmentes védőoltást elsősorban a rizikócsoportba tartozók, például a hatvan év felettiek, a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben, valamint az immunhiányban szenvedők kaphatják meg ingyenesen.

Rajtuk kívül ajánlott még az ellenanyag beadatása az egészségügyi intézményekben és az állattartás területén dolgozóknak is.

A legszerencsésebb az lenne, ha a rizikócsoportba tartozók minden évben beoltatnák magukat, ugyanis aki évről évre újraoltatja magát, az még immunisabb lesz a betegséggel szemben – nyilatkozta a lapnak Komáromi Zoltán XII. kerületi háziorvos. A saját praxisában 700-800 páciensnek járna az ingyenes vakcina, de a sokéves tapasztalata azt mutatja, hogy csupán mintegy 300-an élnek vele. A szakember rámutatott: fontos lenne intenzívebben népszerűsíteni a védőoltást, mert akkor élénkebben érdeklődnének iránta a betegek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!