atomenergia

2017.10.04. 21:31

Januárban beindul a Paks 2 építése

Az új erőmű negyvenezer munkahelyet teremt, ötmillió euró pótlólagos bevételhez juttatja az államkasszát, felpörgeti a magyar gazdaságot, és évi 3-4 százalékkal járul hozzá annak növekedéséhez.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Orosz energetikai hét nemzetközi moszkvai fóruma után kijelentette: „A paksi bővítés nemcsak egy energetikai infrastrukturális objektum építése, hanem egy átfogó gazdasági fejlesztési terv” is.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a paksi beruházás megkapta az összes szükséges engedélyt az Európai Bizottságtól, így januárban megkezdődik a projekt „látható részének” építése. Kijelentette: a beruházás nagyon jó pénzügyi struktúrában, az atomenergia-ipar legjobb képviselőjével együttműködve valósul meg. Beszámolója szerint az építkezés önmagában 12 ezer munkahelyet teremt majd, a foglalkoztatottak összlétszáma pedig, a szolgáltatókkal és a beszállítókkal együtt elérheti a 40 ezret. A miniszter rámutatott, hogy a beruházás 40 százalékát magyar vállalatok fogják elvégezni, ami 5 millió euró pótlólagos árbevétel számukra.

A miniszter szerint az erőmű lökést ad majd a magyar gazdaságnak és hozzá fog járulni annak évi 3-4 százalékos növekedéséhez.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar kormány nem fogadja el a nukleáris energia diszkriminációját, amelyet a „legolcsóbb, legbiztonságosabb és legtisztább” energiának nevezett. Mint mondta, ennek a szegmensnek a belföldi energiamixben a jelenlegi 43-ról a 70 százalékra való növelése csökkenteni fogja a magyar gazdaság energiaköltségeit, erősíteni fogja a nemzeti szuverenitást és egyben előrelépést jelent a fejlett technológiák alkalmazásának területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!