Járványügy Somogyban

2020.06.06. 15:30

Kapós volt a könyv és a bicikli is a karantén alatt

A „Maradj otthon!” korszak alaposan átformálta a magyar fogyasztók szemléletét és szokásait. Az elmúlt hónapok tapasztalatait most tették közzé a nagykereskedők.

Kovács Gábor

A kadarkúti Ligeti Bélának a kerékpározás a hobbija, de a járvány alatt kényszerű pihenésre ítéltetett. – Az interneten rendeltem a biciklimhez alkatrészeket, így lassan visszatérhetek a kedvenc időtöltésemhez – mondta.

Ám szinte valamennyi korosztály, így az idősebbek bevásárlási szokásai is átalakultak. – A járvány kezdete óta a családom segít a bevásárlásban, visszafogtuk a költéseket, jóformán csak tartós élelmiszereket vettünk – mondta a kaposvári Szira Jánosné.

Amíg az üzletek nagy része zárva tartott és a szigorú kijárási korlátozások érvényben voltak, a családok az otthoni időtöltéshez kerestek eszközöket. A kereskedők összesítése szerint a magyarok több mint egyharmada (35 százalék) az állítja, hogy még soha nem vásárolt annyit online, mint az elmúlt hetekben. A legnépszerűbb termékek a Mastercard adatai szerint a könyvek (23 százalék), a konyhai eszközök (21 százalék), a hajfestékek és az informatikai eszközök (12-12 százalék) voltak. Ezeken kívül a konzolokat, társasjátékokat, edzőgépeket, trambulinokat is nagyon keresték. A karanténidőszak egyik slágerterméke lett a bicikli is, állapította meg a Pénzcentrum: néhol a háromszorosára nőtt a kerékpáreladások forgalma a járvány alatt 2019 tavaszához képest. Áprilistól például a hatszorosára nőtt az eladott súlyzók mennyisége is. Ez azt bizonyítja, hogy járvány meghozta az emberek kedvét a sportoláshoz, kiránduláshoz. Kérdés, hogy ez a szokás megmarad-e a következő hónapokban is...

A karanténból kitörve láthatóan és érezhetően megnőtt az emberek mozgásigénye: 143 százalékkal nőtt a kerékpáreladások száma a Vaterán. Ugyanitt a bezártság alatt a tíz leggyakrabban keresett termék a következő volt: száj­maszk, légpuska, kerékpár, trambulin, gázpisztoly, gumikesztyű, súlyzó, csúszda és szobabicikli. Az egészségvédelem, a sportolás és a mozgás mellett természetesen a biztonság volt még a kulcsszó. A következő hetek pedig bizonyosan megmutatják, hogy változik-e a trend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában