Járvány

2020.02.27. 10:46

Kereskedelmi szövetség: nem kell áruhiányra számítani

Az áruházakban az árukészlet stabilan rendelkezésre áll, a polcok feltöltése folyamatos.

Milánó, 2020. február 23. Üres pultok egy milánói élelmiszer-áruházban 2020. február 23-án. A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt Giuseppe Conte miniszterelnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be Észak-Olaszország Lombardia és Veneto régiójában. A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardiában, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto régió Vo' Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. A tüdõgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertõzöttjeinek száma 130 fölé emelkedett Olaszországban. MTI/EPA-ANSA/Andrea Canali

Forrás: MTI/EPA-ANSA

Fotó: Andrea Canali

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás – hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében.

Az olaszországi boltokhoz hasonlóan az elmúlt napokban a hazai élelmiszerüzletekben is megnőtt a kereslet a tartós élelmiszerek iránt, miközben Magyarországon továbbra sem tudnak koronavírusos betegről.

A legnagyobb kereskedelmi láncokat tömörítő szövetség kiemelte:

néhány esetben előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszerek feltöltési üteme nem tudja követni a megnövekedett keresletet, de az áruházakban az árukészlet stabilan rendelkezésre áll, a polcok feltöltése folyamatos.

Az OKSZ szerint az elmúlt napokban a média felületein bemutatott egyedi esetek, bevásárlási mintalisták ugyanakkor a kevésbé tájékozott vásárlókat indokolatlan felhalmozásra sarkallhatják, amely különösen így a hónap végén szükségtelenül kifeszítheti a vásárlók háztartási költségvetését.

Borítókép: Üres pultok egy milánói élelmiszer-áruházban 2020. február 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!