profit

2019.08.04. 20:00

Kiemelkedőn jó félévet zártak a somogyi cégek

A somogyi cégek pénzt és energiát nem kímélve újabb fejlesztéseket készítenek elő: erős félévet zártak, s augusztusban is teljes erőbedobással dolgoznak a hazai és exportpiacra.

Harsányi Miklós

– Most készítünk elő egy csaknem 150 millió forintos beruházást – közölte Fazekas Endre, az igali Pek-Snack Kft. ügyvezető igazgatója. – Szükség van az újabb fánkgyártó sorra, amely szeptembertől már működik.

Erős félévet zárt a cégük, 2018 azonos időszakához viszonyítva 12 százalékkal nőtt az árbevételük, s az idén mintegy 6,6 milliárd forint forgalmat terveznek. Fazekas Endre szerint sikerük részben arra vezethető vissza, hogy rendkívül jól szervezett franchise-rendszert üzemeltetnek, június végéig 80 új taggal bővül a hálózat, s országosan már 1700-an vannak Rámutatott: ez előny és érték. S ahogy a fogyasztói igények változnak – korábban több fogyott az édes termékekből, ma már a forgalom nagyjából fele-fele édes és sós –, úgy indítják el el az újabb fejlesztéseket.

Szalai Gyula, a KVGY ügyvezető igazgatója a héten írt alá egy 75 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásról szóló szerződést a Pénzügyminisztériumban. A 180 millió forintos fejlesztésükhöz nyerték el a forrást, melynek keretében szikraforgácsolót és hegesztőrobotot is vásároltak.

– Várakozáson felül teljesített cégünk az első félévben, 13 százalékos bevétel-növekedést értünk el – közölte. – Így a korábbi 3,6 milliárd forinttal szemben 4,1 milliárd forint volt a forgalmunk, s a tervezettnél jobban sikerült a július is: négy hét alatt több mint 500 millió forint értékű terméket értékesítettünk.

Elfuvarozták a cukrot

– Új csomagolású árut akarunk rövidesen a piacra dobni, ez tovább erősítheti a forgalmunkat – tájékoztatott Florian Schultes, a kaposvári Első Magyar Cukormanufaktúra Kft. ügyvezetője. – A cukor zömét belföldön adtuk el, de német, román, horvát, szlovén és osztrák megrendelőknek is szállítottunk, Bevételünk 12 százalékkal nőtt, ez annak is betudható, hogy az utóbbi hónapokban emelkedett a cukor ára.

Szinte maradéktalanul megvalósították az üzleti terveket, ez abból is látszik, hogy tavaly az év első hat hónapjában több mint 15 ezer tonna cukrot szállítottak el Kaposvárról, az idén 16 100 tonnát, s a múlt hónapban is csaknem 5000 tonna édes árut fuvaroztak el a kamionok.

Látványosan megerősödött az építőipar

– Igazi nyár van, a forgalmi adatok ezt erősítik meg – hangsúlyozta Martzy Ferenc siófoki vállalkozó, aki szerint sokat nyom latban, ha egy cég több lábon áll. A pékségen kívül két cukrászdát és pizzériát is üzemeltetnek, s a bevételük június eleje jócskán megugrott. Amíg egy hónapja naponta nagyjából 6000 zsemlyét adtak el, addig most közel 13 ezret. Egy műszakban 17-en dolgoznak a cégnél, amelyik a főidényben 210 boltnak, szezonális üzletnek és büfének szállít friss pékárut.

Daxner Gábor, a VOSZ megyei elnöke rámutatott: a visszajelzések alapján a vártnál is jobb teljesítmény nyújtottak az ipari cégek Somogyban, s örvendetes, hogy az építőipar is tovább erősödött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában