Borászhiány

2019.02.28. 14:15

Kiöregedőben a borász szakma, kell az utánpótlás

Kiöregedőben a szakma, ahol nincs családon belül utánpótlás, ott komoly gonddal küzdenek a borászatok. De idénymunkást is csak nehezen találni a dél-balatoni borvidéken. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Agrárgazdasági Kutató Intézet online felmérést indított, hogy részletesen feltérképezze a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőit.

Góz Lilla

– Mind idény, mind szakképzett munkásból hiány van – mondta el Országh Bernát. A fiatal balatonboglári borász a családi vállalkozást édesapjával együtt irányítja. – Láttam a szakma szépségét és árnyoldalát is, mert gyerekként ebbe nőttem bele, szeretném továbbvinni a családi hagyományokat – jegyezte meg Országh Bernát, aki bízik abban, hogy a balatonboglári iskolában elindult szőlész-borász képzés segíti a térségben a munkaerőhiányon. – Érdekessé kell tenni a szakmát a fiataloknak, és versenyképes bért kell biztosítani számukra – tette hozzá a balatoni borász.

– Komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya, a minőségi szőlőtermesztéshez, borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló – mondta el Légli Ottó. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke is úgy véli, idénymunkásra és szőlész-borászra egyaránt szükség lenne a dél-balatoni borvidéken.

– A gépiesítés egyre elterjedtebb az ágazatban, ám itt nem lehet mindent ezzel megoldani, mint mondjuk a kukoricatermesztésnél – mondta el Légli Ottó. – Azt tapasztaljuk, hogy az ágazatban zajló termelést erős ciklikusság jellemzi, így a vállalkozásoknak nem csak a megfelelő munkaerő megtalálása, de a megtartása is nehéz.

Az agrárgazdasági kutató felmérésétől azt várják, hogy a munkaerő-piaci gondok enyhítését szolgáló intézkedések kidolgozásához létre tudnak hozni egy információs bázist. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa négy területen, a szaporító anyag minőségi javítása, a bormarketing, az oktatás -nevelés és a szakképzett munkaerő pótlása terén szeretne érdemi változásokat elérni.

Az iskolának követnie kell a piac igényét

Hosszú idő után négy évvel ezelőtt indult újra a szőlész-borász képzés felnőttoktatásban és nappali tagozaton a balatonboglári Mathiász János Szakképző Iskolában. Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: 35 helybéli borászat írta alá az agrárminiszternek címzett petíciót, amiben kérték a képzés újbóli elindítását Balatonbogláron.

– Feltörekvő ágazat a borászat, nagy az érdeklődés a képzés iránt – mondta Szamosi Lóránt –, az ország minden tájáról érkeznek tanulók, akik, miután végeztek, az ország bármely borvidékén könnyen el tudnak helyezkedni. Sokan közülük családi borászatot vinnének tovább, ehhez kell a végzettség. A turizmus és a vendéglátás egyre inkább a minőségre törekszik, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a szakiskolákban is olyan képzéseket indítsanak, amelyre a piacnak szüksége van. Ennek jegyében tervezik a közeljövőben somelier képzés indítását Siófokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában