béremelések

2020.02.10. 09:00

Közel a kétszázezres havi fix Somogyban

Országosan 364 ezer 300 forint volt a bruttó átlagkereset januártól novemberig, Somogyban az első háromnegyedévben 295 ezer forintot regisztráltak, nettó értékben 196 ezer forintot vittek haza havonta a somogyiak.

Harsányi Miklós

Lelkesítő hátba veregetés helyett pénzt kell adni a dolgozóknak – mondta Lukács Sándor, a fonyódi CMS Electronics Hungary Kft. cégvezetője. – 2020-ban kilenc százalékkal emeltünk bért, amely már eléri a 290 ezer forintot. Ezen kívül a hűséges és kiválóan dolgozó munkatársak külön anyagi juttatásra is számíthatnak.

Czeferner József, a Nagybajomi Mezőgazdasági Zrt. elnöke azt mondta: náluk tavaly csaknem 239 ezer forint volt az átlagkereset, amit 2020-ban tíz százalékkal emeltek meg. Ezzel határértékre jutottak, ennél nagyobb összeget egyelőre képtelenek vállalni. – Csaknem 700 hektáron gazdálkodunk, 264 tehenet és szaporulatát tartjuk, s egyre magasabbak a költségeink – mondta. – A béremelés fedezetét kizárólag a termelésből származó bevételből tudjuk kigazdálkodni, így ez a bérszint még egy darabig marad.

A kaposvári Somplast Kft.-nél a kötelező minimálbér, illetve garantált bérminimum emelést hajtották végre, a cég közel 60 dolgozót foglalkoztat. Büttner Tamás, a nagyatádi Büttner Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: vállalkozásukban 2016 és 2019 között közel 38 százalékkal nőttek a bruttó bérek, amely tavaly átlag 379 ezer forint volt. Szakmákra bontva átlag felett kerestek a CNC-kezelők, a mérnökök és a technológusok. Az idén átlag hat százalékkal keresnek többet a dolgozók, s így a térségben továbbra is versenyképes összeget biztosítanak.

 

Az év végi prémium dobta meg az átlagot

 

A KSH szerint országosan novemberben a bruttó átlagkereset 403 500 forint volt. Az átlagkeresetek alakulását jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek – jutalom, prémium – növekedése. Gazdag Viktória, a kaposvári Fusetech Kft. HR-vezetője rámutatott: a januári csaknem 15 százalékos béremelésen túl számos anyagi juttatást biztosítanak. Megemelték a cafeteria keretet, s újdonság, hogy idén először farsangi buliba hívják februárban a dolgozókat. Szilágyi István, a Gyékényesi Mezőgazdasági Zrt. elnöke kiemelte: ösztönző, hogy a tavalyi 270 ezer forinttal szemben az idén nagyjából 285 ezer forint havi átlagbért fizetnek. S ha lesz rá keret, a dolgozók az év végén fejenként egy havi fizetésnek megfelelő prémiumot kaphatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában