árkülönbségek

2019.02.25. 09:00

Krumplit a horvátoknál, csirkemellet a magyaroknál érdemes venni

Bár tömeges bevásárlóturizmus nem létezik a határ magyar és horvát oldalán, az egyes árucikkek vételárai között találhatók néhány száz forintos eltérések. Megvizsgáltuk, milyen terméket érdemes levenni a polcról a szomszédban, hogy jól járjunk vele.

Kovács Gábor

A két ország boltjaiban nem akkora az árkülönbség, hogy érdemes lenne útra kelni, és nagy tételben bevásárolni a haszon kedvéért, ám ha egy kirándulás vagy üzleti ügy arra készteti a barcsiakat, hogy átlépjék a határt, általában nem mulasztják el a bevásárlást, már csak a kíváncsiság kedvéért sem, hogy lássák, ugyanazokat a termékeket mennyiért és milyen formában szerezhetik be Horvátországban. Jellemzően így tesznek a horvátok is, akik szintén nem bevásárlási céllal érkeznek, hanem többnyire a barcsi fürdőbe látogatnak el, de ha már ott vannak, szintén nem hagyják ki a vásárlást, és körülnéznek a boltokban. Inkább alkalomszerűen tesznek a bevásárlókosárba egy-egy élelmiszert vagy más terméket. Az árak eltéréseit a barcsiak és a többi határszéli somogyi település lakói nem is tartják számon általában, de az üzletekben már kiszámolják.

– Bevásárlóturizmusról nem lehet beszélni még akkor sem, ha néhány ember rendszeresen átjár a határon – mondta Kocsis Tibor, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ barcsi irodájának vezetője. – Hogy mi éri meg, az attól is függ, hogyan alakulnak az árfolyamok. A forint-euró árfolyam hektikusan viselkedett tavaly. A kuna viszont nagyjából hozzá van kötve az euróhoz. Mikor gyengül a forint az euróhoz képest, akkor a kunához képest is gyenge lesz, ezért akkor a horvátoknak éri meg nálunk vásárolni.

Kis tételben vásárolgatnak a határ túloldalán hetente pár százan, de a két ország között nem jelenős a kiskereskedelmi forgalom, állítja Rideg Gábor, a Barcs és Térsége Vállalkozók Egyesületének elnöke. Csupán a változatosság miatt járnak át a legtöbben, mert szerinte elmondható, hogy a horvátoknál igényesebb a csomagolás és a tálalás, mert fejlett a kereskedelmi kultúrájuk nagyáruházi szinten is. Megközelítőleg ugyanannyian indulnak útnak a magyarok és a horvátok közül vásárolni, de nincs olyan termék, amiért dömpingszerűen érdemes lenne felkerekedni. Ma már mindenhol termékbőség, kínálat és választék található.

Olcsóbb hajtógázt tankolni mennek át a magyarok

Gyakran nem is az alig olcsóbb árért, hanem inkább azért járnak át a vevők a szomszéd országba vásárolni, hogy egy-egy terméket más gyártótól vagy jobb csomagolásban szerezzenek be. Rideg Gábor szerint a horvátoknak jobb a vendéglátóipari kultúrájuk, de a határ két oldalán a sört vagy a bort közel azonos árakon mérik. A hazánkfiai inkább a tengeri halakat keresik a határ menti horvát vendéglőkben. Sok magyar viszont a hajtógázért rendszeresen átmegy tankolni Horvátországba, mert ott olcsóbb. A határ mentén mindenütt vannak boltok, s Barcs és Verőce (Virovitica) mindössze 14 kilométer. A mait az 1990-es évek bevásárlóturizmusával nem lehet összehasonlítani Rideg Gábor szerint, mert a délszláv háború után hiány volt a szomszédban élelmiszerből és műszaki cikkekből, ez terelte Barcsra a horvátokat.

 

Alapvető élelmiszerek árai:

Horvátország (kuna) – Magyarország(Ft)

Krumpli (5kg) 19,9 HRK (853 Ft) 1195 Ft

Félbarna kenyér (400g) 9,9 HRK (424 Ft) 249 Ft

Méz (900g) 29,9 HRK (1281 Ft) 1599 Ft

Tészta (400g) 3,99 HRK (171 Ft) 199 Ft

Kristálycukor (1kg) 4,99 HRK (213 Ft) 189 Ft

Liszt (1kg) 4,49 HRK (192 Ft) 105 Ft

Ásványvíz (5l) 9,39 HRK (402 Ft) 389 Ft

Tej, 3,2% (1l) 6,49 HRK (278 Ft) 229 Ft

Sertés karaj (800g) 33,42 HRK (1432 Ft) 1438 Ft

Csirkemell (1kg) 49,7 HRK (2130 Ft) 1359 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában