atomprobléma

2017.07.26. 14:30

Visszaesett a paksi erőmű blokkjának a termelése

Kedden reggel 9 óra előtt jelentősen csökkent a paksi atomerőmű egyik blokkjának termelése a nyilvános adatok szerint. A Világgazdaság úgy értesült, hogy a zavart az olajnyomás védelmi működésével kapcsolatos probléma okozta.

Az eseményről az erőműtársaság – a törvényi előírásoknak megfelelően – beszámolt a saját honlapján, és értesítette az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) is. A közlemény szerint 2017. július 25-én 8.42-kor 100 megawattnál nagyobb mértékben csökkent az 1-es blokk teljesítménye „villamosvédelmi működés miatt”. A blokk terhelésének visszaállítása már megkezdődött, a százszázalékos termelés tegnap az esti órákra volt várható. Hangsúlyozták, hogy az esemény az erőmű nukleáris biztonságát nem érinti, és környezetre gyakorolt hatása nincs.

Az eseménynek egyébként az ellátásbiztonságra nézve sem volt kockázata, mert a paksi csökkenéssel egyidejűleg rákapcsoltak a gázerőművek, felpörögtek a szélkerekek, és nőtt a biomassza-alapú áramtermelés is, mindez a Mavir adataiból olvasható ki. A hűvös időjárás miatt közben esett a légkondicionálás iránti igény, és bőven volt honnan importálni is.

A keddi termeléskiesés mértéke elmaradt attól, mint amelyre a blokkok tervezett karbantartása miatti leálláskor fel kell készülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!