fejlett technológia

2020.01.30. 14:36

Lépéskényszerben vannak a méztermelők a hamisítókkal szemben

A távol-keleti vegyészek tökéletesen le tudják másolni az adott termék paramétereit.

Egyre nehezebben szűrhetők ki a kínai műmézek, ugyanis gyakorlatilag eltűntek a hamis áru és az eredeti mézek közötti, laboratóriumokban kimutatható különbségek – írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a hamisítók olyan fejlett technológiával rendelkeznek, aminek köszönhetően szinte bármilyen méz minősége „másolható”. Az egyetlen és legfőbb különbség az íz.

Fulmer Takács Ferenc, az Egyesület az Európai Méhekért nevű szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: az Euró­pa nagyvárosait érintő fő megmozduláshoz számos helyi szimpátiatüntetés is csatlakozik majd.

A méhészek célja továbbra is az, hogy felhívják a figyelmet az ágazatot érintő legnagyobb nehézségre, a mézhamisításra, és elérjék, hogy az európai uniós döntéshozók végre megoldást találjanak.

Amint fogást találunk az aktuá­lis hamisítási módon, egy kis szünetet követően újabb módszerrel állnak elő a kínai gyárak

– idézi a lap az elnököt.

Az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen ment át a kínai mézipar, ennek következtében például magyar akácmézet vagy spanyol narancsmézet is kínálnak a kínai exportőrök.

Természetesen nem az történt, hogy a magyar méhészek egy kínai partneren keresztül adják el a mézet, csupán arról van szó, hogy a távol-keleti vegyészek tökéletesen le tudják másolni az adott termék paramétereit.

A probléma világos, a hamisítók mindig előrébb járnak a termelőknél, akik ebből adódóan lépéskényszerben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!