csökkenő árak

2019.03.26. 20:00

Létükért demonstrálnak a tejesgazdák

Csak egy újabb koporsószeg a tejesgazdáknak a Penny Kft. 35 forinttal csökkentett árral forgalomba hozott szlovák UHT teje, hiszen így is épphogy az önköltség felett van a nyerstej felvásárlási ára.

Koszorus Rita

Jelenleg 104-105 forintos kilogrammonkénti áron vásárolják meg a nyers tejet a szentgáloskéri Agraria Zrt.-től, ahol 360 tehénnel gazdálkodnak. – Hosszútávú szerződésünk van – mondta Pásztohy András, a társaság elnöke, a Fino Tejszövetkezettel szerződtünk, ahol termelők és a feldolgozó együttműködnek. Az árképzés szerencsére olyan, amely követi az európai átlagárat.

Tehát, ha az unió tagállamaiban emelkedik az ár, itt is, ha csökken az Somogyban is érezteti hatását. – Ez az összeg a termelés során felmerülő költségeket fedezi – mondta az Agraria Zrt. elnöke. – Beruházásokra viszont már nem futja, ahhoz szükségesek az ágazati támogatások.

Hasonló véleményen van Czeferner József, a Bajomi Agrár Zrt., elnöke is. – El lehet adni a nyers tejet, de az ára nem túl magas – mondta lapunknak, Czeferner József. – Száz forintot fizet kilogrammonként a felvásárló, ami kicsivel több az önköltségnél. Alacsony az ár, ezzel a felvásárló is egyetért. De nem tudunk mit tenni, a tejet el kell adni. Akinek nincs istállókapacitása, még rosszabb helyzetben van – tette hozzá Czeferner József. Úgy fogalmazott: a többi felvásárlóhoz képest ez még elfogadható ár. Szerinte hat-nyolc forinttal kellene többet fizetni a tejért, hogy biztonságosan tudjanak a termelők dolgozni. Mert jelenleg a fejlesztésekre ebből a pénzből nem futja, ez csak a túlélésre elég. A Bajomi Agrár Zrt. 280 tehenet tartanak, a jószágok naponta átlagosan hat-hétezer liter tejet adnak.

Czeferner József abban bízik, hogy ennél olcsóbb már nem lesz a felvásárlási ár. Jónak tartja a cégvezető, hogy kedden – többek között somogyi termelők is – demonstráltak a Penny Market Kft.-nél a leakciózott szlovák UHT tej miatt, ami Czeferener József szerint akár piaci beavatkozásként is értékelhető.

Nem csak a multikon múlik a tejár

A megye egyik legnagyobb állattartója, a somogyszobi Claessens Group kétezer tehenet és ugyanennyi növendék üszőt nevelnek. A tejelő állomány évente 21 millió liter tejet termel, s a napokban született új, napi tejtermelési rekord, amely túllépte a 70 ezer kilogrammot. – Jelenleg nagyon változó a piaci hangulat – mondta Claessens Peter, a cég vezetője. – A tavaszi időszak minden évben nehezebb. Ennek oka, hogy a kevésbé intenzív gazdálkodást folytató országokban tavasszal kihajtják az állatokat a rétre, ami rendkívül kedvezően hat a tehenek tejtermelésére. Ez túlkínálatot eredményez a piacon. Claessens Peter szerint, biztató jel lehet, hogy a sovány tejporból felhalmozott európai intervenciós készlet kiürült. – Jelenleg cégcsoportunk kilogrammonként 98 forintért értékesíti a tejet belföldre és külföldre egyaránt – tette hozzá a társaság vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában