változás

2019.09.23. 18:20

Levelet kapnak a napokban az evások

Kalkulátor segíti az érintetteket a megfelelő forma kiválasztásában.

Megszűnik január elsején az eva, miután a kormány átfogó adóegyszerűsítési programot indított. Az érintetteket e héttől kezdődően arról is tájékoztatják, hogy melyik kedvezőbb adózási formára érdemes átváltaniuk – írja az mno.hu.

Ahogy korábban ígérték, a héten kezdik tájékoztatni az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alanyait, akiknek a Pénzügyminisztérium segít a legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában. Ismert, 2020. január 1-jén megszűnik az eva, miután a kormány átfogó adóegyszerűsítési programot indított. Ennek részeként mintegy hatvan adófajta egyharmada szűnik meg. Ezek egyike az eva.

Izer Norbert adóügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek korábban jelezte: a lépést az indokolja, hogy folyamatosan apad az evások tábora, ráadásul elég látványosan. Bár korábban elég sokan – 2006-ban például több mint 99 ezren – fizettek így közterhet, az adóhivatal legfrissebb, szeptember 13-i nyilvántartásában mindössze 17 467 evás szerepelt. Eközben több mint 350 ezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), és 41 ezren a kisvállalati adót (kiva).

Ez nem véletlen, hiszen a két adófajta igen kedvező lehetőségeket kínál. Így lassan a magyar cégek negyven százaléka a két adónem valamelyikét alkalmazza. Ráadásul a kiva mértéke 2020. január elsejével a mostani 13 százalékról 12 százalékra csökken. A változással ötmilliárd forint maradhat az érintett vállalkozásoknál. Az államtitkár szerint a több alkalmazottat foglalkoztató kis- és közepes cégeknek mindenképpen érdemes elgondolkodniuk a váltáson.

Az államtitkár tegnap azt is elmondta, hogy az evások tájékoztatása két lényeges részből áll. Egyrészt felkerül a honlapra egy eva ­kalkulátor és döntési segédlet. Ezek alkalmazásával minden érintett átgondolhatja, kiszámíthatja, hogy jövőre melyik adózási formát érdemes választania. Másfelől a héten minden evásnak érdemes figyelnie az ügyfélkapun és a cégkapun érkező leveleit. Az adóhivatal ugyanis elektronikusan küldi ki a leglényegesebb tudnivalókról szóló, rövid figyelemfelhívó levelet, amely egyebek között az eva kalkulátor linkjét is tartalmazza.

A Magyar Nemzetnek az államtitkár korábban arról is beszélt, mi van akkor, ha az eva alanya nem lép semmit. Ez esetben jövő január elsejétől – automatikusan – az általános szabályok szerint adózik majd. Ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy december 31-ig választható a kata vagy a kiva. Ehhez a két adófajtához bármikor lehet csatlakozni: az érintett a bejelentkezést követő hónap első napjától már katásként vagy kivásként fizetheti meg a közterhet.

Mennyi az annyi?

A havonta fizetendő kata mértéke főállású adózó esetében 50 ezer forint. Érdemes megfontolni a magasabb összegű (75 ezer forint) tételes adó megfizetését, mert az nagyobb nyugdíjat eredményez. A heti legalább 36 órás munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjas, külföldi biztosított, többes vállalkozói jogviszonyos, nevelőszülő vagy tanulmányokat folytató adózónak viszont csak 25 ezer forintot kell fizetnie. A kiva létrehozásával a kormány a foglalkoztatást és a beruházások megvalósítását kívánta segíteni. Ez az adózási forma kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást. Mértéke jelenleg 13 százalék, amely jövőre 12 százalékra csökken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!