rossz gyakorlat

2018.10.15. 22:05

Manipulálhatta az Opel a károsanyag-kibocsátási értékeket

Házkutatást tartottak a cégnél, mert a nyáron indult vizsgálat alapján erős a gyanú, hogy közel 100 ezer dízel autó emissziós adatait módosították.

A Bild.de magazin beszámolója szerint az Opel 95 ezer, 2012-es, 2014-es és 2017-es évjáratú Insignia, Zafira és Cascada dízel modelljénél a motorvezérlő szoftver meg nem engedett módon szabályozza az emissziós értékeket.

Az Opel és brit testvérmárkája, a Vauxhall tulajdonosa, a francia PSA csoport nem kommentálta a hétfőn publikált médiaértesüléseket. A német Opelt nem sikerült elérni az értesülés kommentálására. A Hessen tartományi nyomozó hivatal pedig csak egy „folyamatban lévő eljárás” tényét erősítette meg a dpa hírügynökségnek.

A berlini szövetségi közlekedési minisztérium már júliusban bejelentette, hogy kezdeményezte az Opel hivatalos meghallgatását három modelljével kapcsolatban. Értesülések szerint – más autógyárakhoz hasonlóan – a kipufogógáz-tisztítás manipulálása miatt.

Az Opelnek a minisztériumi meghallgatáson a kipufogógáz-tisztítás bizonyos üzemi helyzetekben történő kikapcsolásával szemben felmerült aggályokat kell tisztáznia. A motorvezérlő szoftver ugyanis egyes üzemi helyzetekben, például alacsony motorhőmérséklet vagy alacsony fordulatszám esetén lehetővé teszi a kipufogógáz-tisztítás leállítását. „A meghallgatás hivatalos lezárása előtt a kikapcsolási funkció legalitásáról nem nyilatkozhatunk” – jelentette ki akkor a minisztérium szóvivője.

Az autógyártók üzembiztonsági szempontokkal indokolják a motorvezérlő szoftverbe épített kipufogógáz-tisztítás kikapcsolási funkciót. Számos modellnél azonban kérdéses a kikapcsolási funkció indokoltsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!