A béremelés a cél

2019.09.05. 11:30

Marad a melós, ha nő a havi fix: zsebbe kell nyúlni a céghűségért

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb összegzése szerint 10,6 százalékos emelkedéssel a bruttó átlagkereset 359 ezer 500 forint volt az idei első félévben az országban.

Harsányi Miklós

A német tulajdonossal már egyeztettünk a 2020-as béremelésről – mondta Krennert István, a tapsonyi Hans Pausch Kft. ügyvezető igazgatója. – Egy dolog előre borítékolható: csak úgy tudjuk egyben tartani a csapatot, ha jövőre is két számjegyű növelést biztosítunk a fizetéseknél.

A 2,4 milliárd forint forgalmú, 189 dolgozót alkalmazó vállalkozásnál nincs minimálbéres alkalmazott. A havi átlagfizetés közel 190 ezer forint, egyes munkakörökben túlórával ennél többet is kereshetnek, egy hegesztő akár 230 ezer forintra is számíthat. Krennert István kiemelte: a műhelyekben dolgozók között havonta prémiumot osztanak szét. Az igazgató azt mondta: már most súlyos gondot okoz a kevés munkáskéz, s jelek szerint a probléma jövőre sem mérséklődik. Így nem kizárt, hogy már az első körben a 15 százalék körüli béremelést célozzák meg az októberben kezdődő céges tárgyalásokon.

Farkas Balázstól, a somogyszobi Claessens Gorup HR-vezetőjétől tudjuk: közel 250 dolgozója van a cégcsoportnak, a fizikai munkatársak aránya 75 százalék. A havi átlagbérek a fizikai munkatársak esetében bruttó 250 ezer forint, a szellemi foglalkoztattoknál bruttó 400 ezer forint körül alakulnak.

Többet emelnek

Az idei minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelése nem befolyásolta a vállalat dolgozóinak fizetését, mert az átlagbérek évek óta meghaladják a kormányrendeletben rögzített szintet – közölte Farkas Balázs, a Claessens Group HR-vezetője. Cégüknél nemcsak az elmúlt időszakban, de a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek a munkatársak megtartására, illetve a dolgozók életminőségét javító intézkedésekre. Ehhez kapcsolódik többek közt az év eleji béremelés, a modern munkakörülmények biztosítása, s az egyes ágazatok esetében a céges buszjáratok.

Megegyezés előtt

Baté Zsalakó Ernő, Baté polgármestere azt mondta: nagy igény van a dolgozókra, az utóbbi egy évben nyolc egykori közmunkásuk helyezkedett el a Videotonnál, a Kométánál, a kórházban, illetve egy varrodában is. Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője kiemelte: októberben 8–12 százalékos béremelési igényeket adnak be a somogyi cégeknél. Kemény, feszültségekkel terhes tárgyalásokra számít, de biztos a meg-

egyezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában