Burgonyamustra

2020.10.17. 09:00

Egyre fogy a krumpli termőterülete Somogyban

Nem volt kiemelkedő az idei burgonyatermés, közepes mennyiséget tudtak betakarítani Somogyban. Berzencén pénteken mutatta be a Solanum Kft. vetőmagburgonyáit, amelynek kilencven százalékát a hazai piacon értékesítik.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

– Nem volt az idei év időjárása kimondottan kedvező a burgonyának, nincs minőségi probléma, de egy közepés termésünk lett – mondta el Varga György, a Solanum Kft. ügyvezetője. Hozzátette: tizenkétféle vetőburgonyát szaporítanak, vannak köztük olyan fajták, amelyek nem mennek ki a divatból. – A korai, nagy termést adó, jó ízű Balatoni rózsa nagyon keresett, de a holland Red Scarlet és az újabbak közül az Esmee népszerű – sorolta Varga György.

További 73 féle burgonyát termeltek, ezekből választják ki a jövő fajtáit. – Öntözés nélkül nem szabad belevágni a burgonyatermesztésre, nem lehet ugyanis olyan fajtát csinálni, amely minden időjárási szélsőségnek ellenáll – emelte ki az ügyvezető. – Csak a gumó mennyiségét, minőségét, valamint ellenálló képességét tudjuk befolyásolni.

Vetőburgonyájuk 90 százalékát hazai piacon értékesítik, a többi pedig külföldi piacra kerül. Megjegyezte: a batátával, vagy édesburgonyával szélesedett a hazai kínálat, ám úgy látják, ez nem szorítja ki a másik fajtákat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatóságának adatai szerint a megyében 10 hektárnyi területen foglalkoznak édesburgonyával, főként Berzence környékén.

– Évtizedekkel korábban Dél-Somogyban szinte minden második faluban termesztettek burgonyát, 3–4 ezer hektáron foglalkoztak a növénnyel – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. – Ám mostanra kiöregedtek a termelők, vagy sokan nem vállalták, esetleg nem volt miből beruházniuk válogatógépekre, hűtőházakra, vagy öntözőberendezésre.

Jelenleg 194 hektáron főként Berzence és Somogyudvarhely környékén foglalkoznak a gumós növénnyel. Vannak kisebb ültetvények Ordacsehin, Kadarkúton, Nagybajomban és Mikében.

Nem vagyunk már önellátóak

A magyarországi burgonyafajtalistán több mint hatvanféle krumpli található. Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ igazgatója érdeklődésünkre elmondta, nehéz megmondani, hogy melyek a legnépszerűbb hazai burgonyák, de a Balatoni rózsa és a Botond fajtát a termelők és a fogyasztók is kedvelik. Ezek korai érésűek, nagy termőképességűek és az ízük is jó. Polgár Zsolt kiemelte: Magyarországon már csak tizentöezr hektáron foglalkoznak krumplitermesztéssel, ami a húsz évvel ezelőtti termőterület harmada. – Magas az import aránya, ez pedig tarthatatlan – fogalmazott a szakember. – Legalább annyit kellene termelni belőle, hogy önellátóak legyünk, esetleg környező országba exportálhassunk. Azt gondolom, hogy a termsztési és az öntözési technológiát korszerűsíteni kellene – tette hozzá Polgár Zsolt.

Fejenként, évente átlagosan harminc kiló burgonyát fogyasztunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!