főleg vidéken

2017.12.07. 06:36

Meg kell állítani a magyar vállalkozások visszaszorulását a kiskereskedelemben

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) szerint haladéktalanul vissza kell fordítani azt a folyamatot, amelyben évek óta csökken a magyar vállalkozások piaci jelentősége a kiskereskedelemben.

Neubauer Katalin az érdekképviselet főtitkára a Magyar Időknek nyilatkozva elmondta,

minden eszközre szükség van ahhoz, hogy megállítsák a kisebb hazai cégek számának csökkenését az 50 hónapja folyamatosan bővülő szektorban.

Az MNKSZ-nél úgy vélekednek, a hazai kereskedelem védelme nélkül tovább csökken a magyar termékek disztribúciója, lassan eltűnnek a regionális és tradicionális ízek.

A főtitkár a lap csütörtöki számában kifejtette: folyamatosan koncentrálódik a piac, hátrányban vannak viszont a kevésbé tőkeerős kisvállalkozások, amelyek közül tavaly 4600-an szüntették be működésüket. Különösen vidéken a helyi boltok árbevétele csökken, kiadásaik pedig nőnek, a munkaerőhiány miatt hatalmas nehézségekkel küzdenek a kicsik, mert hiába történt ágazati szinten átlagosan 15 százalékos béremelés, képtelenek versenyezni a diszkontok bérajánlatával.

„Többször felhívtuk a kormány figyelmét arra, hogy a védhető és vállalható pozitív megkülönböztetés, a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknak szóló célzott pályázati rendszerek kialakítása nélkül el fognak fogyni a hazai szereplők a területről”

- emelte ki Neubauer Katalin. Hozzátette: ezért javaslatot tettek például az energiahatékonyság növelése érdekében a hűtőberendezések csereprogramjára, vagy a humán erőforrás fejlesztését és a bérfelzárkóztatást, a diákok, nyugdíjasok foglalkoztatását elősegítő pályázatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!