jogszabályváltozás

2019.01.26. 22:43

Megduplázódhat a személyi adókedvezményt igénybevevők száma

Megduplázódhat idén a személyi adókedvezményt igénybevevők száma, mivel a január 1-től hatályos jogszabályváltozással kibővült azon betegségcsoportok köre, amelyekre a kedvezmény érvényesíthető – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.

Izer Norbert kiemelte, hogy az idén évi 89 400 forintos adókedvezményt orvosi igazolással akár 5 évre visszamenőleg is igényelhetik az érintettek, ha a betegségük korábban is fennállt. Ugyanez a jog megilleti a kormányrendeletbe újonnan bekerült betegségcsoportok érintettjeit is – tette hozzá.

A minimálbér öt százalékának megfelelő, 2019-ben havi 7450 forint adókedvezményt érdemes az adóelőleg megállapításakor, a munkáltatónál nyilatkozattal kérni, így akár már a januári fizetés is magasabb lehet – javasolta az államtitkár. Hozzátette, hogy az összeg a nyilatkozat elmulasztása esetén sem veszik el, hiszen a személyijövedelemadó-bevallásban, egy összegben is érvényesíthető.

A közleményben emlékeztetnek, hogy adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak is, akik a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt betegségben szenvednek.

Az idei jogszabályváltozás a férfiakat érintő leggyakoribb daganatos betegségekre, valamint az emlőrákra, a méhnyakrákra, a petefészekrákra és az endometriózisra terjed ki. Becslések szerint csak az utóbbiban 200 ezer nő szenved, vagyis majdnem annyian, ahányan 2017-ben igényelték az adókedvezményt – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!