Kártalanítás

2017.08.01. 08:38

Megkezdődött a Green Holidays károsultainak a kifizetése

Egyelőre a teljes kárigényt nyilvántartja az Uniqa, ám a követelések közel 40 százalékának jogalapja kétséges. A bírósági döntés függvényében a ténylegesen a Green Holidays céggel szerződők akár teljes kielégítést kaphatnak.

Tegnapig nyújthatták be kárigényük a Green Holidays károsultjai a csődbe ment utazási iroda kaucióbiztosítását kezelő Uniqa Biztosítóhoz. A határidő ugyanakkor nem jogvesztő, hiszen a hatályos jogszabályok a szerződések elévülési idejét egy évben húzzák meg – hívta fel a figyelmet Vereczki András, a biztosító lakossági biztosítási és kárrendezési vezetője.

A teljes kárértéket az Uniqa mintegy 900 millió forintra becsüli. Ebből az összegből a kint rekedt utasok ellátására 26,2, hazaszállítására 57,2 milliót költött el a biztosító, és további 26 millió forintos tartalékot képezett azokra az elszámolásokra, amikor például a pórul járt utas saját költségén oldotta meg a hazajövetelt.

A Green Holidays fennmaradó mintegy 390 milliónyi kaucióbiztosítására 769 millió forintnyi kárigényt jelentettek be. Vereczki András hangsúlyozta: ez a bruttó kárigény, amelynek összetevőit vizsgálni kell. A bejelentések mintegy 38-40 százaléka olyan utasoktól érkezett, akik az indulhatunk.hu, a Szállás Outlet vagy a Professional Outlet cégen keresztül vásároltak. Ezen ügyletek döntő részében a hatályos jogi szabályozás szerint – mivel utazásszervezőként nem a Green Holidays volt feltüntetve, illetve az érintett cégek megbontották az utazási csomagokat – nem áll fenn a Green és így biztosítójának kártalanítási kötelezettsége sem. Ugyanakkor – hangsúlyozta Vereczki András – az Uniqánál arra a következtetésre jutottak, hogy a bíróság jogköre dönteni e rendkívül összetett ügyben – addig a biztosító a szóban forgó követeléseket is nyilvántartja.

Vereczki András tájékoztatása szerint az Uniqa péntektől azon ügyfelek esetében tudta megkezdeni az 50 százalékos szolgáltatási előleg kifizetését, akiknek ügye jól dokumentált és egyértelmű volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!