fészekrakás

2018.01.13. 15:30

Milliókkal segíti az otthonteremtést a városban Kaposvár

Egyre népszerűbb a kaposvári helyi lakhatási támogatási program. Tavaly huszonkét család számára csaknem 30 millió forintos segítséget nyújtott az önkormányzat új vagy használt lakás vagy telekvásárláshoz.

Stanics Adrienn

A rászorulók részben vissza nem térítendő támogatás, másrészt pedig kamatmentes kölcsön formájában kapták a segítséget. Cél, hogy minél több fiatal család telepedjen le a városban.

Már állnak a falak és a tető is a helyén van, jól halad Pintér János családi házának építése. – Három gyerekszobát tervezünk a házba és többek közt egy hatalmas nappalit konyhával – mutatta az épülő házának belső elrendezését a fiatalember. Az építkezéshez igénybe vették a Csok+10-et és az önkormányzat lakáscélú helyi támogatását.

– Amikor belevágtunk az építkezésbe, már akkor kissé alulméreteztük a költségeket – tette hozzá Pintér János. – Számunkra nagyon jó lehetőség volt, hogy az önkormányzat által kapott támogatással kiegészíthettük a költségvetést. A tetőnk befejezéséhez használtuk fel a támogatást. Örülök, hogy ilyen forrás elérhető Kaposváron, az önkormányzattól egymillió forint vissza nem térítendő támogatást és egymillió forint kamat mentes kölcsönt kaptak.

Lakáscseréhez és telekvásárláshoz is igényelhető a támogatás, 2017-ben összesen huszonkét család jutott így pénzhez az otthonteremtéshez, bővítéshez csaknem 30 millió forint értékben.

Kaposvár önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a szociálisan rászorulókra, akik otthont szeretnének teremteni, letelepedni a városban már csaknem 30 éve. – 2017-ben kibővült a támogatottak köre annyiban, hogy a házaspárok már nemcsak új lakás vásárlásához igényelhetik, hanem a lakás bővítéséhez, cseréjéhez is – hívta fel a figyelmet Soványné Varga Anita, a kaposvári önkormányzat szociális irodájának vezetője.

– Ezen kívül pedig még telekvásárlásához is segítséget kaphatnak a kaposváriak – tette hozzá. – Az idén az országos jogszabályoknak megfelelően átalakították a helyi támogatás rendszerét, így a meglévő és a vállalt gyermekszám tekintetében különböztették meg a helyi támogatás maximumának a rendszerét. A vissza nem térítendő és kamatmentes kölcsön együttes összege lakásépítés esetén kettőmillió forint, új lakás vásárlásakor egymillió forint, telekvásárlásnál pedig 800 ezer forint.

Természetesen a rászorultság mértékétől függően ez változhat. Az igénylőknek komoly kritériumoknak kell ugyanis megfelelniük. Így például a szociális jogosultság egy főre jutó jövedelemhatára 142 ezer 500 forint, a Csok-ot igénybevevők estén pedig 199 ezer 500 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában