2019.02.09. 15:30
Minőséget keresünk étteremben és cukrászdában egyaránt
Egy friss kutatás szerint legszívesebben cukrászdába, kávézóba és fagyizóba járnak a somogyiak, de éttermekben is gyakran megfordulnak. A lapunk által megkérdezettek szerint felértékelődött a minőségi alapanyagok szerepe.
– Havonta legalább egyszer étteremben vacsorázunk a párommal, s többször megfordulunk kávézókban is – mondta a kaposvári Kis Luca. – Inkább a minőségi, különleges ételt kínáló vendéglátókat látogatjuk.
A Dining Guide gasztronómiai platform megbízásából, az Ipsos Kutatóintézet által készített közvélemény-kutatás szerint a felnőtt magyarok 41 százaléka legalább félévente, 13 százaléka pedig havi szinten jár étterembe – ismertette az MTI.
– Ínyencnek vallom magam, a minőségi alapanyagokból készült ételeket keresem az étteremben – vélekedett a kaposvári Ádám. – Elegáns étteremre is beülök, de street food is szóba jöhet.
Szabó István, a kaposvári Florida Burger City társtulajdonosa szerint az ár mellett egyre többeknek szempont ma már, hogy egészségesebb, jó minőségű alapanyagokból készüljön az étel. – Sokakkal ellentétben mi például a gyros-hoz való csirkét is magyar termelőtől szerezzük be, s magunk pácoljuk a húst – tette hozzá. – A süteményeket is házias receptek alapján, minőségi alapanyagokból készítjük. De nem csak a beltartalmi érték, a külcsín szerepe is felértékelődött, sokaknak szempont az étel tálalása vagy a csomagolása is. Ma is keresettek a klasszikusabb hamburgerek, ám a rántott sajt és a rántott hús sem ment még ki a divatból.
Ám mint az Gasztro Körképéből kiderült, legmagasabb arányban, azaz 70 százalékban cukrászdába, kávézóba, fagyizóba járnak a magyarok.
– Habár sokan már otthon sütnek, még mindig van egy olyan réteg, aki inkább úgy vásárol süteményt – mondta Botikáné Kulcsár Ildikó, aki cukrászda üzletvezetőjeként dolgozik Csurgón. – Az idősebb korosztály ma is a klasszikus süteményekre, például a mézesre vagy épp a zala kockára voksol. A fiatalok inkább az újabb ízeket keresik, népszerű náluk a sóskaramellás tortaszelet vagy a mascarpone ízvilága. De az a legfontosabb, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzunk.
Többen járnak ma étterembe
Szabó István elmondta: az utóbbi években némileg változott a vendégkör összetétele, több család és baráti társaság kezdett el járni hozzájuk. Ám az elmúlt másfél évet tekintve is egyfajta átrendeződés látszik a piacon. Egyrészt úgy tűnik, hogy többen járnak ma étterembe, mint a korábban, másrészt viszont a konkurencia is erősödött valamelyest, így még inkább megoszlik ez a réteg a vendéglátóhelyek között – tudtuk meg.