ötmilliárdos támogatás

2018.04.05. 18:32

Nagy lehetőség előtt állnak a somogyi falvak

Nemcsak hogy maradnak, hanem új feladatokat is kapnak a kistelepülések önkormányzatai. Ezt erősítette meg tegnapi lapunkban Orbán Viktor, s ezzel együtt álhírnek nevezte, hogy a kormány a kistelepülési önkormányzatok megszüntetésére készülne.

Góz Lilla [email protected]

A miniszterelnök ezt az érintett települések polgármestereinek küldött levélben is megerősítette. Ebben azt is megemlítette, hogy még az idén meghirdetik a „Modern falvak” programot, amelynek célja a kistelepülések fejlesztése és megerősítése. Mivel Orbán Viktor azt is hangsúlyozta: „személyesen is fontosnak tartom, hogy minden kistelepülés megőrizze önállóságát”, ezért ennek ellenkezőjét állítani hazugság.

Így tudja ezt Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab polgármestere is, aki elmondta: a Modern Falvak Programmal véget ér az önkormányzati rendszer átalakítása. A program 3200 településből 2600-at érint, lefedi hazánk területének felét. A három millió embert érintő intézkedésre azért van szükség, mert hazánk településszerkezete átalakításra szorul: sok az aprófalvas vidék, az ország másik felében pedig nagy a települések között távolság, a városok pedig nem rendelkeznek kellő gazdasági potenciállal, ami határaikon túli lehetőséget rejtene.

Schmidt szerint a program három fő részből áll. Egyrészt fontos az infrastruktúra fejlesztése, másrészt vissza kell telepíteni az iparágakat, ahol pedig nincs, oda cégeket kell vonzani. S kiemelt hangsúlyt kap az agrárágazat és az erre épülő feldolgozó ipar. Harmadrészt harminc kilométeren belül kell megszervezni a munkát, a közszolgáltatást, az oktatást és egészségügyi ellátás, valamint az ezek eléréséhez szükséges utazást. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökétől azt is megtudtuk: a Modern Városok programot, amely mintegy 3500 milliárd forintnyi fejlesztési forrást jelent, követi a Modern falvak programja. Ezt Orbán Viktor korábban az MJVSZ veszprémi közgyűlésén jelentette be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában