taxicsere

2017.09.20. 12:29

Nehéz év vége elé néznek a taxisok

A taxisoknak az év végéig meg kell újítaniuk az engedélyüket, és az elöregedő autókat is le kell cserélniük. Vidéken többen hagyják ezt az utolsó pillanatra.

A taxisok közül a fővárosban kevesebben, vidéken viszont többen hagyják az utolsó pillanatokra az év végén lejáró személytaxi-vezetői engedélyük meghosszabbítását – számolt be a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Az engedélyeket taxisoknak ötévente kell megújítaniuk. Ehhez le kell tenniük egy különbözeti KRESZ-vizsgát, és szakmai ismereteikről is számot kell adniuk. E kötelezettség mind a tízezer taxis vállalkozóra vonatkozik. A számukra szükséges képzések folyamatosan indulnak az országban, vidéken egyelőre kevesebben érdeklődnek, mint Budapesten.

A taxisoknak a vállalkozói engedélyüket is meg kell újítaniuk az év végéig. Ehhez a NAV-tól kapott nullás igazolást kell bemutatniuk. Az engedély megújításához szükséges igazolásokért nem kell fizetniük, de az okmányok cseréje 11 ezer forintba, az említett KRESZ-tanfolyam és a hozzá kapcsolódó vizsga pedig 25-30 ezer forintba kerül.

Az országban futó 10 ezer taxi negyedét év végére le kell cserélni. A jogszabály szerint a szolgáltatás csak tízévesnél fiatalabb autókkal végezhető, az előírás jelen pillanatban 2500 autót érint. A csere folyamatosan zajlik – mondta Metál Zoltán. Szerinte ez a frissítés inkább a vidéki piacot érinti. Budapesten alacsonyabb a taxik átlagos kora, ellenben a fővárosi rendelet szigorúbb előírásokat tartalmaz a jármű környezetterhelése kapcsán, mint a jogszabály, így Budapesten 2018. január elejétől már csak Euro 5-ös vagy annál jobb motorral felszerelt autóval végezhető személyszállító szolgáltatás, miközben a jogszabály Euro 4-es motort ír elő. A szövetség elnöke úgy tudja, hogy az ezzel kapcsolatos autócsere is folyamatos, az utolsó negyedévre körülbelül 700 autó cseréje marad hátra.

Budapesten mintegy 5300 taxi fut, ezeknek kell egy részét környezetkímélőbb motorral felszereltre váltani. Metál Zoltán szerint az előbb felsoroltak miatt nem várható érdemi változás a taxiszolgáltatásban.

Borítókép: A taxis szervezetek demonstrációjának résztvevői gyülekeznek a budapesti Hősök terén 2016. május 3-án.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!