Se szóló szőlő, se mosolygó alma

2018.08.24. 05:53

Nehéz helyzetben vannak a szőlőtermelők

A szüret a tavalyihoz hasonló vagy az alatti árakon indult: egyáltalán nem követik a szőlészek költségnövekedéseit.

Balatonboglár, 2014. augusztus 26. Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke szõlõt szed a Bujdosó Pincészet szõlészetében Balatonbogláron 2014. augusztus 26-án, a kör szüretnyitó rendezvényére készülve. MTI Fotó: Varga György

Az almapiaci problémához hasonlította a szőlőpiaci helyzetet a Világgazdaságnak nyilatkozva Légli Ottó balatonboglári borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, ugyanis itt szintén az alapanyagtermelő szegmensben csapódnak le az árgondok.

Ennek fő oka, hogy a megtermelt szőlő döntő részéből – a balatonboglári borvidéken például 70 százalékból – nem az készít bort, aki megtermelte az alapanyagot.

Ha a bor árában nem sikerül érvényesíteni a költségnövekedést, akkor ez a szőlőtermelőkre csapódik vissza

– magyarázta, hozzátéve, hogy Ausztriában nincs ilyen arányú felvásárlás, mint nálunk. A borászat rendkívül tőkeigényes tevékenység, esetleg a közösségi feldolgozók enyhíthetnek a helyzeten.

A kunsági borvidéken a tavalyi árakon kezdődött a szüret, ez a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által ajánlottnál 5-10 százalékkal alacsonyabb – mondta a Világgazdaságnak Zeisel László, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökhelyettese.

Nehezíti a szüreti helyzetet, hogy a hamarabb és egyszerre beérő szőlő dömpingszerűen érkezik a feldolgozókhoz.

Borítókép: Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke szőlőt szed a Bujdosó Pincészet szőlészetében Balatonbogláron 2014. augusztus 26-án.

Forrás: MTI / Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!