Veszteség

2017.07.18. 15:46

Nehézségekkel küzd a kis sörfőzdék jelentős része

Bár töretlen a sörfőzés hazai népszerűsége, a céges beszámolók szerint komoly nehézségekkel küzd az ágazatban szerencsét próbáló kisvállalkozók jelentős része.

Közel száz sörgyártással foglalkozó vállalkozás működött Magyarországon tavaly, közülük átlagosan ötből négy céges beszámolót is leadott. Ezekből kiderült, hogy 44 százalékuk veszteséges – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére az Opten Kft. által közölt adatokból. A céginformációs szolgáltató tájékoztatása szerint a felmérésben szereplő főzdék összesített árbevétele mindössze 95,2 milliárd forint volt az előző évben, márpedig az elmúlt tíz esztendőben egyszer sem esett ez a mutató 100 milliárd forint alá.

A forgalmi adatok alapján a legkisebb szereplők vannak többségben: 71 sörgyártó könyvelt el tavaly 100 millió forint alatti forgalmat, tízen pedig 100 és 500 millió forint között zártak. A sor másik végén egyetlen cég szerepel az 5 és 10 milliárd közötti sávban, kettő 10 milliárd forint felett járt, 12 vállalkozás árbevételéről pedig nincs adat az elmúlt esztendőből. A mikro- és kisvállalkozások növekvő jelenléte azt mutatja, hogy továbbra is sokan látnak fantáziát a kisüzemi sörfőzésben, egy-egy nagy szereplő mellett azonban feltűnő a közepes méretű cégek hiánya a szektorban.

Címkék#veszteség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!