nyúlhús-kampány

2017.08.18. 17:40

Nem eszünk elég nyulat, pedig finom és nem is drága

Növelni kell a nyúlhús fogyasztását Magyarországon ahhoz, hogy stabilizálni lehessen a nyúltenyésztők helyzetét – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Debrecenben.

Nagy István, a Farmer Expón elmondta: a nyúltenyésztés a rendszerváltás után kifejezetten exportorientált ágazattá vált, a Magyarországon előállított, évi több mint tízezer tonna nyúlhús 97-98 százaléka külföldi fogyasztókhoz kerül.

Az államtitkár kiemelte: a szaktárca szeretné elérni, hogy a jövőben a nyúltartás visszakerüljön a vidéki otthonokba is, ami hozzájárulna az önellátáson túl a szegénység csökkentéséhez. A nyúlnak ugyanis kiváló minőségű húsa van, és rendkívül szapora: egy anyanyúlnak tíz szaporulata van egy hónapban, a kisnyulak 2,5-3 hónap alatt érik el az átlagosan 2,7 kilogrammos vágósúlyt, tehát nagy a reprodukciós képességű állat olcsó és jó minőségű élelmiszert ad.

Átlagosan 20 dekagramm nyúlhúst eszünk, míg a nyugat-európai országokban két kilogrammot – indokolta az államtitkár azt a kampányt, amelyet a nyúlhúsfogyasztás növelésére a szaktárca támogatásával indított júniusban a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az Agrármarketing Centrummal közösen, és amelynek újabb állomása a debreceni Farmer Expo.

A nyúlhús-kampánnyal az is céljuk volt, hogy madárinfluenza miatt az áruházak polcairól eltűnt víziszárnyasokat pótolják egy új, hasonló árkategóriába tartozó termékkel – mondta Nagy István. Elmondása szerint a hazai nyulak 65-70 százalékát nagyüzemi telepen állítják elő.

Végváriné Henter Lilla, az AMC szóvivője eredményesnek nevezte a június óta tartó nyúlhús-kampányt. Azt mondta: azokban az áruházakban ahol bemutatókat, kóstolókat tartottak, hat százalékkal emelkedett az eladott nyúlhús mennyisége a bemutatók óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!