Szemét-helyzet

2019.03.11. 09:00

Nem könnyű a szemetet szelektíven gyűjteni

 Ahogy országosan, úgy megyénkben is folyamatosan emelkedik a begyűjtött szelektív hulladék mennyisége, ám a Somogyot lefedő szolgáltatók hasonló problémával küzdenek, nem figyelünk oda eléggé: mit hova dobunk, ha kukába száműzzük a felesleget.

Koszorus R.

A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit. Kft-nél emelkedett a szelektív hulladék mennyisége. A társaság érdeklődésünkre azt közölte, hogy 2017-ben az összes beérkező hulladék tíz százaléka volt szelektív, s ez mennyiség kis mértékben de emelkedett 2018-ban is.

– Sajnos a bejövő szelektív hulladék hasznosíthatóság szempontjából további válogatást igényel – mondta Szilágyi Ádám, ügyvezető. – Egyrészről azért, mert nagyon sok az idegen anyag tartalma a leadott, már szelektált hulladéknak. Ételmaradék, a ruházat, veszélyes elektronikai eszközök, porszívók porzsákja, biohulladék, inert hulladék, félig tele üdítős palack, mosószeres flakon kerül a háztartási szelektálás után hozzájuk Másrészről, a hulladékhasznosító is komoly minőségi előírásokat támaszt a szelektív hulladékra – tudtuk meg.

Szilágyi Ádám hozzátette: nagyon sokszor probléma, hogy míg a hulladékszelektálás sokan nagy része az embereknek helyesen gyűjt, csak egyetlen felhasználó a nem megfelelő gyűjtésével beszennyezi a kék edényekben lévő összes szelektív anyagot. A szelektív begyűjtés során a céghez bekerülő hulladék mennyiség kétharmada hasznosítható legvégül.

– Mindig meglepő, amikor személyes iratokat, kocsi kulcsot találunk a hulladékban – mondta Szilágyi Ádám. – Ezeket általában sikerül is vissza juttatni a gazdájuknak. Emellett nem ritka, hogy kisebb állati tetemek kerülnek a szalagra. Ezek nem csak, nem valóak a szelektív csarnokba, de komoly egészségügyi kockázattal is járnak.

Évről évre nő a begyűjtött szelektív hulladék mennyisége a Balaton környéki településeken – tudtuk meg a Pelso Kom Kft.-től. Tavaly 1700 tonnányi volt az elkülönítetten gyűjtött papír, műanyag, fém, tetrapack és üveg mennyisége. Miközben a kommunális hulladék mennyisége évek óta stagnál 16 ezer 400 tonnára tehető. De az összes szemét mennyiség 6,5 százalékát teszi ki.

Természetesen itt is problémát jelentenek a nem oda való hulladékok, így gyakran kerül a szelektív gyűjtőedénybe hungarocell, amelyet a hulladékudvarban lenne célszerű leadni. Műanyag játékok, elektronikai berendezések és azok műanyag burkolata, vödör, linóleum, ételmaradék, de használt pelenka is gyakran a szelektív hulladék között landol.

Nem túl rózsás a szemét-helyzet

Az Eurostat legutóbbi elemzése szerint hazánk nem a sereghajtók közé tartozik a szelektíven összegyűjtött hulladék mennyiségét illetően. Az Unió csak hat másik országában rosszabb a helyzet mint nálunk, például Máltán, Lichtensteinben, vagy éppen Franciaországban.

Az alacsony szelektív arány oka az is, hogy nem megfelelően szelektálnak az emberek. A szolgáltató társaságok azt javasolják, ha valaki nem biztos abban melyik szemétgyűjtőbe való a hulladék, inkább tegye a kommunális kukába, vagy tájékozódjon a vállalatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában