Kevés a kivitelező

2018.08.22. 09:20

Nem lesz olcsóbb az építkezés

A cégek több mint felénél a kapacitáshoz mérten 80 százalék feletti az év közepén lekötött rendelésállomány. Egyre nehezebb kivitelezőt találni, a határidők kitolódnak, és az árváltozások is súlyos feszültséget keltenek a piacon.

Idén is elkészült az építőipari konjunktúráról a felmérés, amelyet 400 építési vállalkozás megkérdezésével állított össze a szakmai szövetség – adja hírül a Világgazdaság. Az ágazati helyzet értékeléséről Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a lapnak elmondta,

a kereslet dinamikusan nő, a cégek több mint felénél a kapacitáshoz mérten 80 százalék feletti vagy a kapacitásaikat máris meghaladó az év közepén lekötött rendelésállomány.

Mindezek eredménye is, hogy a korábbi évekkel ellentétben mára a vállalkozások kétharmadánál eléri vagy meghaladja az inflációt az árbevétel-arányos jövedelmezőség.

A cikk szerint a konjunktúrát teljes egészében mégsem tudják kihasználni a piaci szereplők, mert a bővülést nehezíti a szakemberhiány és a kapacitás korszerűtlensége. Az elaprózott cégstruktúra nem változott, noha ez a hatékonyság javulását gátolja, miként az is, hogy

a foglalkoztatottak között lényegesen nagyobb a segédmunkások aránya, mint korábban.

Az ÉVOSZ szerint az építőipari vállalkozások nem készültek fel a növekvő kereslet kielégítésére, ezért nehezebb kivitelezőt találni, a határidők kitolódnak, és az árváltozások is súlyos feszültséget keltenek a piacon – sommázzák a felmérés készítői. A helyzetértékelés szerint mindeközben

a fizetőképes kereslet minden alágazatban jelentősen bővült,

a cégek nagy értékű szerződéseket tudtak kötni az elmúlt hónapokban. Koji László rámutatott, hogy a lakásépítés és a lakásfelújítás továbbra is kis szelete az ágazatnak, noha a kormányzati intézkedések hatására növekedett, de még mindig csak az összes teljesítmény 18 százalékát teszi ki.

Ez pedig konkrétan a fele az Európai Unió 28 országában az idén átlagosan 36 százalék körül várható szintnek. Az ágazati szereplők szerint az 5 százalékos újlakás-áfakulcs 2019. december 31. utáni visszaemelése 27 százalékra a lakásépítési piacot összességében negatívan fogja befolyásolni – közölte az ÉVOSZ.

Az áfaváltozás közelgő határidejének hatása máris látható,

a lakásépítők sietősen igyekeznek teljesíteni vállalásaikat, miközben arra lehet számítani, hogy a megrendelői hajlandóságot hamarosan visszaveti a hátralévő idő rövidsége,

ami a most induló projektek befejezéséhez a kedvezményes áfa időszakában már kevés lehet. Egyre többen a lakásépítés támogatását, ösztönzését célzó kormányzati intézkedések bejelentésére várnak.

Az építési piacon tapasztalható áremelkedéseknek nincs végük – vélik a megkérdezettek –, noha ezek az árváltozások már fenyegető kockázatot jelentenek a kivitelezés során a többi alágazatban is.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!