nyugdíjas évek

2017.08.16. 13:31

Nem tudjuk letenni munkát

De nem is nagyon akarjuk – derül ki az Aegon kutatásából. A vg.hu írásában olvasható, hogy a mindössze a dolgozók harmada vonulna vissza teljesen nyugdíjas éveiben. A többség inkább dolgozna. Ezt a döntés sokszor a kényszerűség szüli, nem mindenkinek biztosítana megfelelő életszínvonalat a nyugdíj.

A felmérés szerint körülbelül harmincöt százalék tenné le a munkát a hivatalos nyugdíjkorhatár elérésekor. Harmincegy százalék vállalna részmunkaidős elfoglaltságot, addig amíg végleg visszavonulna. Tizenkilenc százalék kis változással, ugyan, de tovább dolgozna. Akik ugyanannyira maradnának tevékenyek, mint nyugdíjkorhatár előtt, azok aránya hét százalék – írja a vg.hu.

Az időskori munkavállalás lehetőségeit kevesen ismerik, emellett alig van, akinek van rá lehetősége. Tízből háromnak egyszerűen nincs, tizenhét százalékuk pedig azt sem tudja, hogy nyugdíjasként akár még dolgozhatna is. Harminchárom százalékuk kényszerűségből nem dolgozik, ennek hátterében általában a munkanélkülivé válás vagy a tartós betegség áll.

Szinte mindenkit foglalkoztat a kérdés, mi lesz velünk nyugdíjas korunkban. A felmérés szerint a válaszadók hetvennégy százaléka gondolja, hogy lényegesen kevesebb pénzből kell gazdálkodnia öregsége idején, és csupán tizenöt százalékuk hiszi azt, hogy kényelmesebben fog élni. Az inaktív évekre a megkérdezettek negyede tesz félre, tizenkét százaléknak pedig esélye sincs takarékoskodni. A magyar munkavállalók kicsivel több mint felének, azaz ötvennégy százalékának, van nyugdíjstratégiája, a nemzetközi átlag csak kicsit magasabb, ötvennyolc százalék. Azok, akiket nyugdíjstratégáknak nevezhetünk, mert van írott tervük, mindössze hat százalékot tesznek ki, ez viszont a nemzetközi átlag felét sem éri el, amely tizennégy százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!