nyomott árak

2019.03.08. 21:00

Olcsó répából készül a drága cukor

Habár tavaly gyenge lett a cukorrépatermés Európában, a somogyi gazdák nem panaszkodnak az átlagokra, a felvásárlási árakra már sokkal inkább.

Koszorus Rita

– Gyakorlatilag annyit fizetnek, amennyit akarnak – mondta lapunknak Bognár Kálmán mernyei termelő. – Tonnánként 26 euróra ígérik az átvételi árat, de a 22 euró a biztos, amit garantálnak. Volt olyan felvásárló Baranya megyéből, amely 30 eurót is fizetne a répáért, ő inkább Horvátországba vinné. Hozzátette, ez utóbbi, a minimum 30 eurós tonnánkénti felvásárlási ár lenne még elfogadható.

Bognár Kálmán 50 hektáron termeszt cukorrépát, azonkívül gabonafélékkel és olajosokkal foglalkozik. Azt mondta: már csak nosztalgiából folytatja, de még nem adja fel.

A dél-somogyi régió egyik legjelentősebb cukorrépa-beszállítója a Dráva Coop Zrt., a cég elsősorban Horvátországba értékesíti a megtermelt ipari növényt. Megtudtuk: a felvásárlási ár nem változott az előző évhez képest, s ott eléri a 30 eurót. A költségekhez képest ez még elfogadható árnak számít, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy jelentősen megnőttek a költségek. Nem csoda, ha sok olyan termelő van, aki tavaly nem is vetett cukorrépát. – Nem volt jó a répa jövedelmezősége – mondta kérdésünkre Sámoly Ferenc somogyszili gazda. – Ez ma már nem akkora üzlet, mint régen volt. Vannak olyan termelők, akiknek a 100 hektáros cukorrépa-területe mostanra 30 hektárra csökkent. Mi is kisebb területen vetünk idén.

A kvótadöntés után szabadult el a termelés a kontinensen

Ötven év után, 2017-ben szűnt meg az európai cukortermelés szabályozására bevezetett kvóta, ezután gyakorlatilag elszabadult a termelés. Ám míg ebben az évben 21,3 millió tonna volt az európai termésmennyiség, addig a legutóbbi betakarításkor csak 18,2 millió tonna. A kontinens cukorigénye pedig csak 17,7 millió tonnára tehető, tehát még mindig jelentős készletek vannak. Nyomott árak alakultak ki a piacon, hiszen a finomított cukor decemberi ára Európában 314 euró volt tonnánként, a nyugat-európai termelőknél pedig még ennél is alacsonyabb: 300 euró. Ezért a cukorgyárak a – helyzethez igazodva – csak kevesebbet tudnak fizetni a répáért. Magyarország egyetlen működő cukorgyárának, a kaposvárinak is komolyan küzdenie kellett a termelők megtartásáért, a nyomott árak pedig veszteségessé tették a cukor gyártását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában