egyre több külföldi jön

2017.08.10. 20:04

Óriásit nőtt a turizmus júniusban

A KSH jelentése szerint a bővülés önmagában is jelentős, a vizes vb hatása viszont még tovább fokozza azt, a fejlődés ráadásul a jelek szerint fenntarthatónak tűnik.

Főszezoni bővülésnek is átlag feletti lenne a kereskedelmi szálláshelyek júniusi 12 százalékos forgalomnövekedése, amit tovább tetéz majd a vizes világbajnokság hatása alatt eltelt július és a rendkívül erősen indult augusztus. A KSH tegnap közzétett gyorsjelentése szerint a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele még nagyobb mértékben, 22 százalékkal emelkedett júniusban. Még ennél is biztatóbb az ágazat legfontosabb mutatószáma, az egy szobára jutó szállásdíjbevétel, ami júniusban 24,1 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest, és az idei esztendő egészében 18,7 százalékon áll.

Immár biztosra vehető, hogy a 10 százalékos éves növekedést a turisztikai ágazat teljesíteni tudja, és a növekedés fenntarthatónak látszik – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Könnyid László. Az elnök szerint Budapest továbbra is kiemelkedően teljesít, de a vidéki szállásadóknak sincs okuk panaszra.

Érdekes trend, hogy újra jönnek hazánkba a németek, (10 százalékos bővülés), ami Könnyid szerint egy hosszú ideje tartó negatív trend megtörése. A sokat költő, minőségi szolgáltatásokra vevő orosz turisták pedig a gyógyhelyek mellett Budapesten is megjelentek: rendkívüli (36 százalékos) e küldőpiac felfutása. A kínai utazók által eltöltött vendégéjszakák száma 25 százalékkal emelkedett, ami ugyancsak egy új, növekvő trend ígéretes kezdete – értékelt az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!