Turistacsalogató beruházások

2019.09.04. 17:36

Az utak mellett strand és játszótér felújítására is futotta

Folyamatosan fejlődik Balatonszemes, a turistákat vonzó beruházások mellett a szemesiek és a környékbeliek szempontjából is lényeges eredmények születtek az utóbbi időben.

Gyeszát Zsolt

Egy régi, rosszabb állapotban lévő külterületi útszakaszt tettek rendbe nemrégiben Balatonszemesnél. Takács József polgármester lapunk kérdésére elmondta: megközelítőleg 1,7 kilométer hosszúságban újíthatták fel a rendelkezésre álló pénzből a Rádpuszta felé vezető külterületi útszakaszt. Bruttó 93 millió forintba került a beruházás, amit javarészt a Vidékfejlesztési Programban elnyert támogatásból, illetve mintegy 14 millió forint saját erőből finanszírozott a település.

A munka eredményeként korszerűbb, a korábbi két méteres út helyett mintegy hat méter szélességű, murvás úton lehet közlekedni az érintett területen. A csapadékvíz elvezetését, illetve az abból fakadó problémákat is megoldották, ennek érdekében a kivitelező új víz­elvezető árkokat készített. A balatonszemesi polgármester szerint többek között azért is tartották fontosnak az út felújítását, mert sok szőlősgazda, munkagép jár a területen, s korábban körülményes volt a közlekedés ezen a szakaszon. Abban bízik, hogy tartós megoldás született a beruházás révén.

Ezzel azonban nem ért véget az útfelújítási szándék Balatonszemesen. Takács József szerint nem egy helyen belterületi murvás útszakaszok felújítására is nagy szükség lenne még a településen. Mint mondta, jelenleg annak lehetőségét keresik, hogy milyen pénzből végezhetnék el a kivitelezést. Emellett egy Balaton-parti kerékpárút korszerűsítésében is gondolkoznak – tudtuk meg.

Persze nem ez volt az egyetlen lényeges beruházás, melyet elvégeztek Balatonszemesen az idei évben. A községbe érkező turisták szempontjából is kiemelten fontos volt például a Berzsenyi strand fejlesztése, melyre megközelítőleg 106 millió forint támogatást fordíthattak nemrégiben. Részben már az eredményei is látszanak ennek a munkának: a településre érkezők többsége örült a komfortérzetet nagymértékben javító beruházásoknak, az új játszótéri játékoknak, az öltözőkabinoknak és a wifielérés kibővítésének is. Habár még nem összesítették a szezon eredményeit, azt remélik, hogy sikerül megközelíteni a tavalyi év kimagasló idegenforgalmi mutatóit, adóbevételét. Az viszont már jól látszik a balatonszemesi településvezető szerint, hogy az idei szezonban is sok visszatérő vendég volt a községben.

Egy másik pályázat előkészítésén is dolgozik a település, az óvoda udvarának felújítását, illetve új udvari játékok beszerzését célozták meg – tudtuk meg. A kedvező elbírálásban bízva ezt a pályázatot hamarosan be is adják, hogy ezáltal is még korszerűbb feltételeket teremthessenek a helybéli gyerekeknek.

A Magyar Falu Program keretein belül pedig nemrégiben nyert az önkormányzat hárommillió forintot orvosi eszközök beszerzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában