fejlődés

2019.01.15. 05:58

Pályázati pénzből és önerőből is gépesítenek a cégek

Tavaly 1800 földmunkagépet adtak el, a válság utáni években átlagosan csak 500-600 talált gazdára.

Már érzékelhető a gépesítési pályázatok hatása a tavaly 30-40 százalékos növekedést felmutató építőgéppiacon – tudta meg a Világgazdaság.

A lap keddi számában Varga Ákos, az Építőgép-forgalmazók és Bérbeadók Szövetségének (ÉBSZ) elnökségi tagja, a Terra Hungária ügyvezető igazgatója elmondta: 2018-ban megugrott a gépesítési kedv, a gépvásárlásokat a jellemzően 30-50 százalékos támogatási intenzitású, a hatékonyságnövelést szolgáló állami pályázat mellett a rendelésállomány növekedése táplálta.

Varga Ákos a földmunkagépek piacán azt tapasztalja, hogy a vállalkozók akkor vásárolnak új gépeket, ha a következő két-három évre látnak elegendő megbízást. A földmunkagéppiac már tavaly novemberre elérte a 40 százalékos növekedést, és a december is erős hónap volt. A tavaly eladott 1800 földmunkagép óriási volumen a válság utáni évek 500-600 darabos átlagához képest, de még mindig jócskán elmarad a hasonló nagyságú Csehországétól, ahol 2500-3000 gépet adnak el szinte minden évben.

Az építőgéppiacon az előző évi bővülésre nem számítanak, de arra igen, hogy a továbbra is élénk kereslet nyomán a forgalom 2019-ben is eléri a tavalyi, rendkívül magas szintet. A közelmúltban a gépállomány tetemes növekedését tapasztalták a forgalmazók, az ágazatban az elmúlt évek beszerzéseinek eredményeként már számottevő pluszkapacitás mutatkozik. A bérleti volumen sem csökkent tavaly, sőt hasonló mértékben nőtt, ugyanis a kivitelezési csúcsidőszakokban és a speciális munkálatokra még mindig inkább kölcsönöznek a vállalatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!