várva várt emelés

2020.03.01. 21:00

Pattot kapott az önkormányzati dolgozók béremelése

Több mint tíz éve, 2008. óta várnak egy komolyabb emelésre az önkormányzatoknál dolgozó közalkalmazottak. Az idén ugyan emelkedett az állami támogatás, de az illetményalap továbbra is változatlan. Ahol engedik az anyagi keretek, ott többet fizetnek a dolgozóknak, ahol nem, ott küzdenek a folyamatos fluktuációval.

Koszorus Rita

Az elmúlt években több intézkedést is bevezetett a kormány az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők bérének rendezésére. 2008-ban emelkedett utoljára az illetményalap, amely jelenleg is 38 ezer forint. Azóta, ahol nem tudták megoldani a pénzügyes kolléga alkalmazását, ott a Magyar Államkincstár magára vállalta a helyhatóság könyvelésének elvégzését. Pályázhattak a települések a Belügyminisztérium 11 milliárd forintos bérrendezési alapjába, amely egyszeri emelésre adott lehetőséget. Ahol volt rá saját keret, ott az önkormányzat megemelte a béreket. Az idei évtől pedig az egy dolgozóra jutó állami támogatás összege 4 millió 560 ezer forintról, 5 millió 600 ezer forintra emelkedett. Ez némileg levegőhöz juttatja a helyhatóságokat, de nem felhőtlenül boldog minden polgármester emiatt.

– Nálunk most 53 ezer forint az illetményalap – mondta kérdésünkre Hidvégi József, fonyódi polgármester. – Ezzel próbáljuk díjazni a kollégáink jó munkáját, mert nálunk egy nagyon jó, fiatal csapat van. A hivatali dolgozók létszáma jelentősen lecsökkent, így megnőtt az elvégzendő munka mennyisége. Ezt értékarányosan igyekszünk elismerni.

Éppen ezért 24 millió forinttal megtoldja az önkormányzat a működését, hogy megfelelő mértékű béreket fizethessen. A fonyódi helyhatóság dolgát nehezíti a balatoni térség komoly munkaerő-elszívó ereje. Hidvégi József arról beszélt, hogy vannak olyanok, akik több diplomával is inkább pincérnek állnak, mintsem a hivatalban dolgozzanak. A városvezető szerint, az illetményalapot legalább 60 ezer forintig kellene emelni. Ehhez azonban kormányzati döntés kellene.

A Balatontól távolabb a kormányhivatal a legnagyobb konkurencia az önkormányzatok számára munkaerő terén. Kaposszerdahelyen sokáig nem találtak adóügyes szakembert. Erre az esztendőre azonban számos változás történt. – Nálunk növekedni tudtak a bérek – mondta Prépost László polgármester. – A normatíva kiegészítő támogatása nőtt, a hivatalunk új struktúrához csatlakozott: a Jutai Közös Önkormányzathoz tartozunk. Ezzel éves szinten 5-6 millió forintot spórolunk meg, mert nem kell hozzájárulást fizetnünk. Kismértékben, de már követni tudják a kormányhivatali béreket. Persze, azt nem állítja, hogy a mérték elég volna, mert olyan valószínűleg sohase lesz az.

Ott lehet emelni a bérköltségen, ahol van helyi adóbevétel

Sosem fogja elérni a kormányhivatali dolgozók bérét az önkormányzati közszolgák fizetése, vélekedett Schmidt Jenő, a Települési és Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, Tab polgármestere.

– Az önkormányzati szektor egy külön jogi személy – tette hozzá a szövetség elnöke. – A bérmegállapítás az övé, az más kérdés, hogy bért csak úgy állapíthat meg, ahogy az állam támogatja az önkormányzati szektort. Schmidt Jenő úgy értékelte az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit, hogy ez csak a minimálbér-emelések követése volt. – A finanszírozás emelésével tulajdonképpen az elmúlt három év minimálbérét építették be – fogalmazott a városvezető. – Ahol tudnak, ott fizetnek a saját forrásukból. De Somogyot nézve a 246 településből van 25, amely ezt megengedheti magának, mert van helyi adóbevétele.

 

Fotónk illusztráció, nem önkormányzati dolgozót ábrázol!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában