megtakarítás

2019.04.18. 08:45

Reneszánszukat élik a nyereménybetétkönyvek

Miközben a két és fél millió hazai nyereménybetét együttes értéke meghaladja a nyolcvanmilliárd forintot, csaknem nyolcszáz ki nem váltott autó- és tárgynyeremény pénzbeli ellenértéke várja gazdáját – van köztük olyan, amelyik már 1982 óta.

A nyereménybetétek száma­ és volumene az elmúlt négy-öt évben erősen megnőtt – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A piacon jelenleg két magyarországi kibocsátó osztozik: a hagyományos OTP Bank mellett a Takarékbank is értékesít nyereménybetétet – náluk nem csak gépkocsit sorsolnak. Az OTP-nél jelenleg mintegy 2,9 millió gépkocsinyeremény-betétkönyvet tartanak nyilván, amelyekbe a tulajdonosok mintegy 90 milliárd forintot fektettek. A jegybanki tájékoztatás szerint az újonnan váltott nyereménybetétek összege is folyamatosan nő:

a korábbi öt- vagy tízezer forintos helyett sokan ma már legalább ötvenezer forintost váltanak ki.

A konstrukció népszerűségéhez hozzájárulhat, hogy a banki kamatok szintje alacsony, miközben ennél a terméknél – a szerencseelemnek köszönhetően – akár kis befektetéssel is komoly nyereség érhető el.

A bankok nem közvetlenül a tulajdonosnak fizetik ki a kamatot a nyereménybetét esetében, hanem összegyűjtik, s ebből rendszeresen (például havonta vagy negyedévente) autó- és tárgynyereményeket (robogókat, vásárlási utalványokat) sorsolnak ki az ügyfelek között.

Az vehet részt a sorsoláson, aki előzetesen legalább egy hónapig birtokolja a vásárolt nyereménybetétet.

Minél nagyobb összeget köt le valaki, annál nagyobb az esély a nyerésre, mert a nagyobb címletű betéteket (az alapbetétösszeghez viszonyított értékének függvényében) arányosan többször teszik be a sorsolási jegyzékbe. A szerencsés nyertesek nyereménybetéteinek számait a bankok honlapjukon, a bankfiókokban kifüggesztett nyereményjegyzéken, napilapokban, sőt mobiltelefonos applikáción is közzéteszik – tájékoztatott az MNB.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!