Járványügy Somogyban

2020.04.25. 09:30

Ritka most a vevő a somogyi benzinkutakon, többet költünk élelmiszerre

Kevesebbet költünk üzemanyagra, ruhákra, viszont többet élelmiszerekre, gyógyszerekre. Egy friss felmérés szerint a megyék rangsorában Somogyban nőtt leginkább a közértekben, bevásárlóközpontokban és piacokon vásárlók száma az elmúlt hetekben.

Góz Lilla

Nincs sorban állás a kaposvári benzinkutakon, hetek óta jóval kevesebben tankolnak az autójukba. – Országosan 30-40 százalékra tehető a visszaesés a töltőállomásokon a benzin- és gázolajfogyasztást tekintve – mondta el érdeklődésünkre Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu tulajdonosa. – A városi agglo­merációban lévő kutakon is jóval kisebb a forgalom, de tudunk olyan határ menti töltőállomásról, ahová 70 százalékkal kevesebben térnek be ezekben a hetekben.

– A home office miatt jóval kevesebben indulnak nap mint nap munkába, egyértelműen az ingázók számának csökkenése miatt tapasztalható, hogy kevesebb üzemanyag fogy a kutakon – jegyezte meg Bujdos Eszter, aki azt is kiemelte: a fuvarosok és a mezőgazdasági vállalkozók esetében viszont nem tapasztalják, hogy kevesebbet tankolnak, ők nem tudnak home office-ban dolgozni.

Huszonhét százalékkal csökkent a közértek, piacok, szupermarketek, gyógyszertárak látogatottsága április elején az országban a Google mobiladatok alapján. A friss jelentés szerint viszont a napokban újra visszamerészkedtek ezekre a helyekre a vásárlók, a januári-februári időszakhoz képest csak négy százalékkal alacsonyabb a mostani látogatottság az élelmiszerboltokban. A megyék között Somogyban nőtt leginkább, 11 százalékkal, a vásárlók száma a közértekben, a piacokon és a gyógyszertárakban. Megyénkben viszont 33 százalékkal csökkent a munkahelyen eltöltött idő, ennyivel kevesebbet járnak be a somogyiak dolgozni a home office kezdete óta. Szintén jelentős mértékben, mintegy harminc százalékkal csökkent a rekreációval töltött idő, a tömegközlekedést használók száma pedig tizenöt százalékkal lett kevesebb.

Bár furcsának tűnik, de a jelentés szerint csupán nyolc százalékkal több időt töltöttünk otthon, ám így is kell negatív hatásokkal számolnunk. – A karanténhelyzet és a kényszerből otthon töltött idő egzisztenciális és egészségügyi bizonytalanságot teremt, a családok többsége szorongást él át ebben az időszakban – mondta el Szigeti Mónika pszichológus. – A kiszámíthatatlanság miatt most mindenki igyekszik kontrollálni a kiadásait, emiatt költenek kevesebbet az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában