Kánikula

2017.06.28. 10:22

Sokkal több innivalót vásárolunk kánikulában

Melegben érdemes felváltva inni ásványvizet, gyümölcslevet vagy üdítőt, így könnyebben fogyasztjuk el a napi két, két és fél liter folyadékot. Magyarországon 2016-ban 121 liter ásványvíz, 26 liter gyümölcslé és 66 liter üdítő fogyott átlagosan.

Mediaworks / MTI

A nagy meleg mindig kedvezően hat az alkoholmentes italok keresletére, ekkor a fogyasztás egyharmadával is megemelkedik – közölte Bikfalvi Istvánné a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára hétfőn az MTI-vel. Mint mondta: 121 liter ásványvíz fogyott Magyarországon 2016-ban átlagosan, a különböző gyümölcslevekből 26 liter, a szénsavmentes és szénsavas üdítőkből, az ízesített vízből pedig pedig 66 liter volt az egy főre eső fogyasztás.

Bikfalvi Istvánné elmondta, hogy az alkoholmentes italok fogyasztása több mint 4 százalékkal emelkedett 2016-ban 2015-höz képest. Ezzel szemben az ásványvíz fogyasztása 5 százalékkal csökkent, amelynek oka a 2016-os viszonylag hűvös nyár volt. Igaz, Magyarország még így is Európa 5 legnagyobb ásványvízfogyasztó országa közé tartozik. Hozzátette: A különböző gyümölcslé tartalmú gyümölcslevek fogyasztása mintegy 6 százalékkal, az üdítőitaloké több mint 4 százalékkal emelkedett.

A szövetség titkára kiemelte, hogy bár az alkoholmentes italok fogyasztása az elmúlt három évben évi 4-5 százalékkal emelkedik, még mindig nem érte el a tíz évvel ezelőtti, mintegy 30 százalékkal magasabb fogyasztási szintet. A növekedés többek között a javuló gazdasági körülményeknek tudható be.

Ugyanakkor ásványvizek néhány százalékos fogyasztási ingadozása természetes jelenség – hangsúlyozta Bikfalvi Istvánné, és bízik benne, hogy a növekedési tendencia az idén is megmarad az alkoholmentes italok fogyasztásában.

Figyelmeztetett, hogy naponta 2,0-2,5 liter folyadékot kell inni. Jó tudni – jegyezte meg –, ha felváltva fogyaszt valaki vizet, gyümölcslevet és üdítőitalt, sokkal többet tud inni. A gyümölcslevek, üdítőitalok fogyasztásával, amelyek 90-95 százaléka víz, egyéb hasznos anyagok, például vitaminok, rostok jutnak az emberi szervezetbe – mutatott rá Bikfalvi Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!