rágcsálóürülék és kosz

2020.02.12. 10:01

Súlyos higiéniai okok miatt bezártak egy tofugyártó-üzemet Budapesten

Higiéniai, nyomonkövetési hiányosságokat és rágcsálóürüléket találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy, elsősorban külföldi piacra értékesítő budapesti tofu-előállító üzem ellenőrzésekor, ezért a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét.

A hivatal szerdai közleménye szerint a hatóság 962 kilogrammnyi jelöletlen, illetve dokumentáció hiányában nem nyomonkövethető terméket vont ki a forgalomból, de a cég által gyártott termékek visszahívását is elrendelte.

A januári ellenőrzéskor az üzem területén a padozat erősen szennyezett, takarítatlan, néhol töredezett volt, helyenként pangó víz és rágcsálóürülék borította.

A feldolgozó helyiségben található gépek és berendezések (főzőüst, daráló, csomagológép, mosogatók), az élelmiszer-előállításhoz használt eszközök (rekeszek, préslemezek), valamint az alapanyagraktár padozata és oldalfalai is rendkívül szennyezettek voltak.

Az ellenőrzés során több helyiségben és az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező eszközökön is rágcsálóürüléket találtak az ellenőrök. A mennyezetről lecsöpögő kondenzvíz esetenként a csomagolatlan termékeket is szennyezte.

A súlyos higiéniai hiányosságokon túl az egység az előállított termékek nyomonkövethetőségét sem biztosította – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!