jó arány

2018.12.14. 12:41

Tízből nyolc citromnál mindent rendben talált a Nébih

Az egyik esetben megtévesztő jelölés miatt indul eljárás, a másik árunál pedig a fajta megjelölés hiánya miatt kap figyelmeztetést a vállalkozó.

Forrás: Shutterstock

Fotó: volkovslava

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a növényvédőszer-maradékot és a C-vitamin tartalmat, valamint azok jelölését ellenőrizték. Az egyik tétel címkéjén kezeletlennek tüntették fel a citromot, a laboratórium azonban kismértékű növényvédőszer-maradékot mutatott ki a termékben. Ez jóval határérték alatti mennyiségben volt jelen, de a megtévesztő jelölés miatt eljárás indult a felelős vállalkozóval szemben. A többi 9 citrom megfelelt az előírásoknak ebből a szempontból.

A biztonsági mérések mellett a citromok C-vitamin tartalmát is megmérték. A legkisebb érték 38,1 miligramm/100 gramm, míg a legmagasabb 52,0 miligramm/100 gramm volt, ami azt jelenti, egy citrom fogyasztásával szinte fedezhető az ajánlott napi C-vitaminbevitel fele – írták.

A jelölésre vonatkozó jogszabályoknak egy termék nem felelt meg, mivel a gyümölcs fajtáját nem tüntették fel a csomagolásán. A Nébih figyelmezteti a vállalkozót a hibára, és kötelezi annak javítására.

A citromok közül, amelyek 7 nagyobb üzletlánc gyümölcsosztályáról származtak, 8 spanyol, 1 török és 1 olasz származású volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!