közös döntés

2019.03.12. 12:37

Új vezetést kapott a Renault, a Nissan és a Mitsubishi együttműködése

A kooperációt ezentúl az autógyárak vezérigazgatóiból álló grémium vezeti majd.

A testület élén a Renault elnöke, Jean-Dominique Senard áll majd, tagjai pedig a Renault, a Nissan és a Mitsubishi vezérigazgatói, Thierry Bolloré, Hiroto Saikawa és Osamu Masuko lesznek.

Az új vezetési struktúrát az autógyárak közötti együttműködés hatékonyabbá tétele, illetve a konszenzusra épülő kiegyensúlyozott döntéshozatal elősegítése céljából hozták létre – hangsúlyozza a közlemény.

A Nissan vezérigazgatója, Hiroto Saikawa „új kezdetként” méltatta és a „kiegyensúlyozottabb együttműködés felé tett nagy lépésként” értékelte a megállapodást.

A három autógyár közötti együttműködést a tavaly novemberben pénzügyi visszaélések vádjával Tokióban letartóztatott Carlos Ghosn hozta létre.

A brazíliai születésű üzletember 1999 júniusában a Renault delegáltjaként ügyvezető igazgatóként kezdte pályafutását a Nissannál és nevéhez fűződik a cég megmentése a csődtől. A Nissan Motor Co., a Renault SA és a Mitsubishi Motors Corp. részvételével létrehozott autóipari szövetség letartóztatását követően leváltott első embere óvadék ellenében szigorú korlátozások mellett, de szabadlábon védekezhet az ellene felhozott vádak ellen.

Az autógyárak közötti együttműködést Carlos Ghosn vezetői örökségén kívül részvény-kereszttulajdonlás alapozza meg. A Renault 43,4 százalékos szavazó részesedéssel rendelkezik a Nissanban, az pedig 15 százalékos nem szavazó részesedéssel a francia autógyárban. Az együttműködés harmadik tagja, a Mitsubishi 34 százalékban van a Nissan tulajdonában. A Renault legnagyobb részvényese a francia állam, több mint 15 százalékos hányaddal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!