Államadósság-kezelő Központ

2019.04.11. 09:50

Válságállóbb lett Magyarország

Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója szerint az elmúlt években Magyarországon végrehajtott intézkedések azt eredményezték, hogy sikerült a magyar állampapírpiacon is elérni a közép-európai, alacsony államadósságú országokban jellemző adottságokat.

Barcza György a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban elmondta: a minden eddiginél egyszerűbb, kedvezőbb hozamot biztosító új lakossági állampapír júniusi bevezetésével a már meglévő állampapírokhoz képest magasabb kamat érhető el, ami fél év után 3,5 százalék, az első év végén négy százalék, majd ezt követően évente további fél-fél százalékpontos emelkedéssel az ötéves futamidő lejártával hat százalék.

Hozzátette,

az új konstrukciónak köszönhetően a háztartásoknál lévő állomány öt év alatt megduplázódhat, a belső megtakarítás erősödésével pedig tovább csökkenhet a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

Bankbetét helyett állampapír

A vezérigazgató ismertetése szerint a nyugdíjkötvény esetében a részletek kidolgozása előrehaladott, már csak néhány paramétert kell tisztázni: azt, hogy az infláció felett mekkora legyen a kamatprémium, illetve az adókedvezmény, az adótámogatás.

Barcza György egy sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban
Fotó: Kovács Tamás / MTI Fotó

Emlékeztetett, hogy

korábban a pénzpiaci befektetési alapok és a bankbetét volt a népszerű befektetési forma, mára az állampapír ezek helyére lépett.

Az átrendeződéshez kétségtelenül jelentősen hozzájárult a banki kamatok csökkenése, amely a 2012-ben jellemző 5-6 százalékról gyakorlatilag nulla százalékra olvadt. Ez idő alatt az állomány meg is feleződött, lekötött bankbetétekből az évek során állampapírokba mintegy 3000 milliárd forintot lehetett átcsatornázni, a pénzpiaci alapokból pedig több százmilliárdot. Ám a legutóbbi negyedéves adatok azt mutatják, hogy mára ez a korszak is lezárult.

Bíznak a magyar piacban a befektetők

Közlése szerint azzal, amit az elmúlt években végrehajtottak Magyarországon, sikerült a nagybani piacon elérni az alacsony adóssággal rendelkező közép-európai országok állampapírpiacának adottságait. A teljes államadósságon belül a devizaadósság állományát leszorították 20 százalékra, a lakosság által finanszírozott hányad eléri a 25 százalékot, ami azt jelenti, hogy a maradék 55 százalék az úgynevezett nagybani rész. Ez 40 százalékát adja a GDP-nek, ami hasonló a cseh, lengyel, szlovák nagybani állampapírpiacok méretéhez. Mint mondta, mára eljutottunk odáig, hogy a magyar és a lengyel pálya között nincs különbség, mindkettőt 2,71 százalékos tízéves hozam jellemzi. Stabilan a visegrádi országokhoz hasonló hozamszintjeink vannak. Jó példa erre, hogy

a gyenge német gazdasági adatok megjelenése után az eurózónában emelkedni kezdtek a hozamok, a magyar piac azonban már nem őket követte.

Nálunk inkább csökkentek a befektetők döntéseit befolyásoló felárak. Azaz a befektetők bíznak bennünk, már nem tartják kockázatos piacnak a magyart – fogalmazott.

Hozzátette: a küszöbön álló lassulás dacára ma már Magyarország is van olyan válságálló, mint Lengyelország és Csehország. Felzárkóztunk tehát, és válságállóbbak lettünk a korábbiakhoz képest – mondta Barcza Attila a Magyar Nemzetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!