oda a gyümölcs

2020.03.24. 13:55

Visszatért a tél, elfagyott a kajszibarack

Nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet éjszaka Somogyban. Átlagosan a megyében mínusz 4-5 fok volt, amely leginkább a barackfákat károsította. A szántóföldi növények és az eperpalánták eddig megúszták a hideg miatti károsodást.

Góz Lilla

Az éjszakai fagyok károsították a barackfákat. A szántóföldi növények és az eperpalánták eddig megúszták.

– Mínusz két fok volt reggel, szerencsére ez a hőmérséklet nem ártott a fóliában lévő epernek – mondta lapunknak Nezdei Sándorné csökölyi őstermelő. Hozzátette: a szabadföldi palántákat is fátyolfóliával takarták le. – Mivel még nem virágoznak a szabadföldi növények, bízunk benne, hogy a mínuszok nem viselik meg ezeket – jegyezte meg. – A hideg miatt azonban későbbre várható az eper érése. – Tavaly már április közepén a fóliában pirosodott az eper. Az idén biztos, hogy késni fog – tette hozzá a családi gazdálkodó.

– Mi mínusz négy fokot mértünk hajnalban, biztos, hogy elfagytak a virágok – mondta el hétfőn Orgel László. A kaposfüredi őstermelő hozzátette: az összes kajszibarack fája kivirágzott már, pár nap és kiderül, hogy mennyire károsította a hideg a növényeket. – A fagy hatására besötétedik és összeszárad a virág, idén nem sok barackot szüretelhetek – tette hozzá a gazdálkodó.

– Fajtától és fekvéstől függően fagytak el nálunk a kajszivirágok – mondta el Gara Miklós, a Balaton Kert-Tész Szövetkezet igazgatósági tagja. – A következő napokban derül ki, hogy mekkora a kiesésünk, de van olyan ültetvény ahol már most látszik, hogy 90 százalékos a kár.

– Mínusz öt fok már károsítja a korai őszibarack és a kajszibarack bibéjét – mondta Tóth István növényvédelmi szakmérnök. Hozzátette: több fa még nem virágzott ki, ezek még megúszhatták a hideget. – Füstölni nem lehetett a szél miatt, egyedül csak az éjjeli vízzel permetezés segíthetett, a vékony jéghártya ugyanis elvonja a hideget a növénytől és ezáltal nem fagynak el a sejtek – tette hozzá Tóth István. Balatonvilágos és Siófok környékén paraffingyertyákat égettek az ültetvényekben. A szakember megjegyezte: a mínusz pár fok nem okoz gondot a szántóföldi növénykultúrában, az őszi árpát, a búzát és a repcét nem károsítja. Az előrejelzések szerint a nappali minimum-hőmérsékletek a következő napokban mínusz 1 és plusz 6 fok között valószínűek, éjjelente pedig mínusz öt-hat fok várható.

Gyertyák gyúltak

Tizenhat hektáron égtek a paraffingyertyák Balatonvilágoson és közelében. – A paraffingyertyák égetése biztonságos, de költséges védekezés a fagy ellen, tizenegy órakor állt el a szél, másfél fokot hűlt fél órán belül a levegő és akkor gyújtottunk be – mondta el Borsos Gergely, a Balaton Fruit Kft. kertvezetője. Hozzátette: a 130-140 gyertya égetésével csaknem egy fokkal tudták a hőmérsékletet emelni ültetvényükön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában