zálogba adott kincsek

2020.06.10. 09:00

Zaciba adott értékekkel enyhítették az anyagi terheket

Megnövelte a forgalmat a koronavírus a zálogházakban: az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az új ügyfelek száma, de a nyugat-európaihoz hasonló roham elmaradt. Márciustól sok külföldről hazatérő somogyi tette zálogba az értékeit, de ők már kezdik visszaváltani, mert ismét készülnek vissza.

Kovács Gábor

– Jobb mint a bank: azonnal pénzhez jutok és nem kell igazolás! – indokolta meg a véleményét egy középkorú nő, aki szájmaszkban fordult ki egy kaposvári zálogfiók ajtaján hétfőn reggel. De a nevét nem akarta elárulni. A zálogházban dolgozók azt állítják: a névtelenség oka az, hogy sokan még mindig úgy érzik, hogy egy pici szégyenfolt marad azon, aki a zálogosnál járt.

Márpedig a járvány alatt elég sokan megfordultak a somogyi zálogházakban. Főként a külföldről hazatérők, az építőiparban vagy a vendéglátásban dolgozók zálogosították el az értékeiket tartalék híján, mondták a zálogfiókok alkalmazottai. De most már ezzel ellentétes mozgás is megindult: néhányan kiváltanák az értékeiket, mert a határok megnyitásával újra külföldön próbálnának szerencsét.

A zálogházba járók közül Somogyban is sokan kitöltötték a BÁV Zálog májusi kérdőívét. A 15 ezer ügyfél válaszát elemző, országos kutatás átfogó képet ad arról, hogyan befolyásolta a háztartások pénzügyi helyzetét a koronavírus-járvány és az azzal járó gazdasági bizonytalanság. Somogyban a legtöbben 5–10 százalékos jövedelemcsökkenésről számoltak be.

A megkérdezettek 50 százaléka kezdett takarékoskodásba a járvány kitörése után. A BÁV kérdőívét kitöltők 80 százalékának van munkája, de a járványhelyzet miatt 15 százalékuk fizetés nélküli szabadságon volt, 30 százalékukat csökkentett óraszámban foglalkoztatták, és csupán 35 százalékuk az, aki változatlan óraszámban és bérért dolgozott.

A megkérdezett ügyfelek fele kezdett takarékoskodni és fogta vissza a kiadásait, 13 százalékuk a tartalékait éli fel, illetve 17 százaléknak kölcsönre van szüksége, hogy fenntartsa magát. A válaszadók 60 százaléka számít a közeljövőben a bevételei visszaesésére, ebből 38 százalékuk kismértékű, 22 százalékuk viszont súlyosabb csökkenésre. 26 százalék, ide tartoznak a nyugdíjasok is, nem gondolja, hogy változna a pénzügyi helyzete.

A digitális oktatás miatt adósodtak el

A felmérés alapján az ügyfelek csaknem fele, 44 százaléka a mindennapi megélhetésének fedezésére, 14 százaléka pedig a lakhatással kapcsolatos kiadások, a bérleti díj vagy rezsi kifizetésére használja fel a kölcsönt. A korábban felvett kölcsönöknél, a hirtelen jött kiadások között a leggyakrabban, a digitális oktatás bevezetése kapcsán, a számítógépvásárlást említették indokként. A BÁV a korábbinál magasabb kölcsönösszeggel, biztonságos és gyors ügyintézéssel próbál segíteni az ügyfeleinek, hogy sikeresen túljussanak ezen a megterhelő időszakon, mondta el Dandé Imre, a Magyar Záloghitelezők Országos Szövetségének elnöke, a BÁV zálogigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!