Zene és irodalom

2017.08.29. 15:25

Frank Sinatra és Rod Stewart zenésztársa magyar írók előtt tiszteleg

Zene és irodalom címmel neves magyar írók emléke előtt tisztelegve hét új jazzszimfóniát mutat be Tommy Vig szeptember 2-án, szombaton a Budapest Jazz Clubban – közölték a szervezők az MTI-vel.

A koncerten a szépirodalom nagyjai, Arany János, Ady Endre, Petőfi Sándor, Jókai Mór, József Attila, Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő ihlette kompozíciók hangzanak el, amelyek ötvözik az amerikai jazz és a magyar klasszikus kortárs zene sajátosságait.

A Tommy Vig Nonet együttes tagjaként a névadó mellett Mia Kim (ének), Pecze Balázs (trombita), Csapó Krisztián (harsona), Ördögh Krisztián (szaxofon), Cseke Gábor (zongora), Csuhaj Barna Tibor (bőgő), Jeszenszky György (dob) és Zsoldos Béla (ütőhangszerek) lép színpadra.

A 2006-ban hazatelepült vibrafonművész, dobos, zeneszerző fél évszázadon át aratott sikereket az Egyesült Államok jazzszínpadain. 1956-ban hagyta el Magyarországot, ahol hétévesen már játszott többek között a Zeneakadémián is, egy évvel később pedig lemeze jelent meg Bécsben osztrák szólistákkal. Távozása után előbb a bécsi Zeneakadémián Joe Zawinul triójában dobolt, majd 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben, Las Vegasban élt és muzsikált.

Fellépett Frank Sinatrával, Miles Davisszel, Sammy Davis Jr.-ral, Michel Legrand-nal, Quincy Jonesszal, a Beach Boysszal, a Manhattan Transferrel, Woody Allennel, Rod Stewarttal, Diana Rosszal és Michael Jacksonnal is, 1984-ben Los Angelesben a hivatalos Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője volt. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át.

2013-ban Aranyszimfóniákkal köszöntötte a londoni olimpia magyar győzteseit, biztatás gyanánt műveket komponált a 2016-os riói olimpia magyar versenyzőihez, majd decemberben újabb szerzeményekkel tisztelgett a győztesek teljesítménye előtt – idézi fel a közlemény.

(Borítókép: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!