Rendhagyó irodalomóra

2017.09.29. 11:49

Arany Jánost idézi meg Ákos legújabb produkciója

A népszerű zenész erre az évre koncertszünetet hirdetett, hogy újabb fába vághassa fejszéjét: egyik legkedvesebb költője, Arany János verseiből készített hangoskönyvet. A hangoskönyv anyagából előadói est szervez a Nemzeti Színház, de a produkciót az ősz során számos vidéki helyszín is műsorra tűzi.

A 2008-ban napvilágot látott nagy sikerű Krúdy-hangoskönyv megjelenése és csaknem hatvan telt házas felolvasóest után a Kossuth-díjas énekes újra színészként készített hangfelvételt: a majdnem egyórás anyag tíz verséből szubjektív Arany-portré rajzolódik ki – a nagy balladáktól a kevésbé ismert verseken át a derűsebb tételekig. A lemezhez Ákos komponált klasszikus szerzőket idéző zongoradarabokat, Blaskó Péter hangja pedig meggyőzően, egyszerű természetességgel szólaltatja meg Arany belső monológjait. A „hangoskönyv” megnevezés itt nem csak műfaji kategóriát jelöl: ezzel a kiadvánnyal a CD mellett antik hatású, kemény fedeles verses könyvet is kézbe kap a hallgató-olvasó.

„Arany műveltsége, filmes látásmódja, dramaturgiai érzéke kamaszkorom óta foglalkoztat és hat rám. A lemezre a legkedvesebb verseimet válogattam össze, a sötét, drámai hangvételűektől néhány derűsebb darabig. Az előadásunk leginkább személyes vallomásra hasonlít. Remélem, mások számára is azzá válhat”

- nyilatkozta Ákos a kiadvány kapcsán.

A hangoskönyv anyaga a pódiumon is megelevenedik: Szigethy Gábor rendezésében Arany-estet visznek színpadra, a bemutatót a kiadvány megjelenése napján, szeptember 29-én tartják a Nemzeti Színházban, de október és november folyamán még többször színpadra kerül, és vidékre is eljut majd az Arany-műsor.

A tervek szerint néhány középiskolába ingyen juthat el Ákos Arany-estje: az MTVA-val közösen versenyt hirdetnek, a nyertes pályamunkát beküldő gimnáziumok, gimnáziumi osztályok az iskolájukban bemutatott, rendhagyó Arany-órát nyerhetnek.

(Borítókép: MTI / Mohai Balázs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!