Teleregény

2018.05.02. 11:15

A Szomszédok jogdíjából él Kulka János

A Katona József Színház társulatának tagjaként a kőszínházi szokásoknak megfelelően közalkalmazotti bevételt kaphat a színész a betegsége óta, előadások híján azonban a fellépésekért nem jár extrapénz.

Budapest, 2017. április 17. Kulka János színmûvész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendezõ X. címû skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 elsõ felében kerül majd a mozikba. MTI Fotó: Kallos Bea

Fotó: Kallos Bea

A legendás teleregény ismétléséért továbbra is jogdíjat kapnak a szereplők, ami sokat segíthetne a jelenleg még színpadra nem lépő művészen – írja a Borsonline.

Kulka János több mint két éve nem tudott visszatérni a sztrókja után a világot jelentő deszkákra, dacára annak, hogy tavaly már forgatott néhány napot Ujj Mészáros Károly X. cí­mű filmjében. Ez nemcsak a ra­jon­góknak rossz, hanem a színésznek is jelentős bevételkiesést jelent. A Katona József Színház társulatának tagjaként a kőszínházi szokásoknak megfelelően közalkalmazotti bevételt kaphat a színész a betegsége óta, előadások híján azonban a fellépésekért nem jár extrapénz. A színház ugyanakkor a két hónappal ezelőtti közleményében elismerte, hogy Kulka továbbra is társulati tag, ezek szerint kap fizetést.

A közel négy évtizedes pályája azonban még extrabevételeket termelhet a színésznek: az Előadóművészi Jogvédő Iroda táblázata szerint a médiaszolgáltató jellegétől függően 1920 és 12 800 forint közötti percenkénti jogdíjat lehet felszámítani azokért a felvételekért, amelyeken a színész korábban szerepelt. En­nek fényében a Szomszédok és az Életképek 2017-es ismétlése komoly extrabevételt jelenthet Kulkának, mivel a befolyt összeg ráeső része több százezer forint is lehet.

Sokan azt találgatják, hogy a színész több mint két évvel a súlyos agyvérzése után mikor léphet újra színpadra. Lapunk megkereste a Katona József Színházat, de egyelőre nem kí­vánták megosztani a Borssal, hogy számíthatunk-e a jövő év­adban a színész visszatérésére, ám egy, a sztárhoz közeli ba­rát bizakodóan nyilatkozott lapunknak.

Lényegesen jobban van, sokat javult az állapota. Igyekszik társasági életet élni, amikor csak teheti, kimozdul, és próbál em­berek között lenni. Ebben hatalmas segítségére van a testvére, Janina, aki az elmúlt két évben minden pillanatban mellette volt. Nagyon remélem, hogy hamarosan az életét jelentő színpadra is vissza tud állni – mesélte a színészhez közel álló barát.

Borítókép: Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.

MTI Fotó: Kallos Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!