szabad ember volt

2018.07.31. 11:52

Barátai és rajongója végig Orbán Józsi mellett álltak

Családja nem volt, de a barátai és Linda nevű rajongója az utolsó percig a kezét fogva ültek betegágya mellett.

Gárdony, 2010. július 23. Orbán József (b) és Littvay Imre , a 100 Folk Celsius tagjai szórakoztatják a közönséget az együttes koncertjén a XV. Gárdonyi Country Fesztiválon.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Kollányi Péter

Tavaly októberben lett először rosszul, akkor még azt hitte, hogy a szíve rendetlenkedik. A vizsgálatok azonban kiderítették, más a baj: a tüdejében találtak daganatot. Orbán Józsi világéletében, ahogy a barátai emlegetik, „harcos pa­sas” volt, a kitartását pedig egy jó adag derűvel fűszerezte meg.

Barátnőjével, Andreával. Forrás: borsonline.hu/ Czerkl Gábor

„Sajnos a pozitív hozzáállás és a tucatnyi kezelés sem vezetett eredményre, hétfő kora reggel itthagyott bennünket egy jó ember” – mondta a Borsnak egy neve elhallgatását kérő barát. – Józsinak nem volt családja, de sosem volt magányos, hiszen nagyon sok barát vette körül, akik felváltva jártak be hozzá a kórházba, egy percre sem hagyták egyedül. Mindig volt valaki, aki ott ült mellette, akire rá tudott pillantani, ha éppen kinyitotta a szemét. Józsinak – erről kevesen tudnak – volt egy őrangyala, aki az utolsó percig mellette volt. Ő, a hírekkel ellentétben nem Andrea, hanem egy Linda nevű asszony. Linda volt az, aki a saját házához építtetett egy lakrészt, hogy Józsi ne az elfekvőben töltse az utolsó hónapokat. Ő intézi a temetést is, Orbán Józsi kérésére az édesanyja és a testvére mellé szülőfalujában, Pinkamindszenten helyezik majd örök nyugalomra.

A barátja azt is elárulta, hogy Józsinak nagyon nehéz volt az utolsó másfél éve, meghaltak a közeli hozzátartozói. Előbb az édesanyját vesz­tette el, majd a lánytestvérét is – mondta az ismerős.

Orbán József az utóbbi he­tekben már nagyon gyenge volt, az orvosok már nem tudtak segíteni neki, a kezelése a fájdalomcsillapítás volt.

Heilig Gábor Forrás: borsonline.hu/Czerkl Gábor

Nehéz bármit mondani, hogy mit érzek most – mondta a Borsnak Heilig Gábor zenész, a 100 Folk Celsius szövegírója, Józsi jó barátja. Talán annyit tudnék, hogy Józsi egy halálosan megbízható ember volt a színpadon. Nem ő volt a világ legjobb gitárosa, a legjobb énekes és táncos sem, de úgy tudott bánni a közönséggel, mint senki. Ebben világklasszis volt, csodálatraméltó módon találta meg a hangot a hallgatósággal, fantasztikus bulihangulatot varázsolt mindenhova, ahol csak fellépett. Jó barát volt és jó ember – fejezte be Hei­lig Gábor, aki már hónapok óta helyettesíti Józsit a fellépéseken. A borsonline.hu úgy tudja, hogy a 100 Folk Celsius zenekar lemondta az augusztusi fel­lépé­seit.

Igaz a hír, gyászszünetet tartunk – mondta a lapnak Littvay Imre, a zenekar vezetője. – Ko­rai még beszélni erről, de majd szervezünk egy megemlékezést, zenével is el szeretnénk búcsúzni egy jó baráttól. Én 44 éve állok vele egy színpadon, ebből 42-t a 100 Folkban. Nehéz búcsúznom, de tudom, hogy Józsinak jó élete volt. Szabad volt, úgy élt, ahogy akart, ritka az ennyire szabad lélek ezen a földön.

Egy gyerekdal vezette sikerre őket

A 100 Folk Celsius zenekar első lemeze 1982-ben jelent meg, és azonnal nagy siker lett, 70 ezer példányt adtak el belőle. A mindent elsöprő sikert viszont 1984-ben a harmadik lemez – egyben első gyereklemezük –, a Paff, a bűvös sárkány hozta meg, ebből 300 ezer példányt értékesítettek. A banda 1987-ben elnyerte a Magyar Rádió eMeRTon-díját. Orbán zenekarának pályafutását furcsa kettősség jellemezte, míg Amerikában legrangosabb countryfesztiválokon léptek fel, idehaza inkább elkönyvelték gyerekdalokat játszó zenekarnak őket.

Borítókép: Orbán József és Littvay Imre

Forrás: MTI Fotó/Kollányi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!