legendás évek

2018.08.05. 14:16

Tátrai Tibor kapta a Petőfi Rádió zenei életműdíját

Megtisztelőnek tartja Tátrai Tibor Liszt Ferenc-díjas gitáros, érdemes művész, hogy az idén ő kapta meg a Petőfi rádió zenei életműdíját.

Debrecen, 2013. április 9. Tátrai Tibor gitározik a László Attilával és Babos Gyulával adott közös koncerten a debreceni Kölcsey Központban 2013. április 9-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

A művész a hirado.hu-nak adott interjúban elmondta, idén télen lesz 50 éve, hogy a színpadon áll, és ötvennél több nagylemezt készített.

Mindenképpen nagyon megtisztelő, hogy a Petőfi Zenei Díj történetében Bereményi Géza dalszövegíró és Demjén Ferenc énekes, dalszövegíró után következett a sorban – mondta a portálnak Tátrai Tibor.

Felelevenítette, hogy amikor 16 évesen „élesben” először lépett a színpadra, Radics Béla, a legendás gitáros szeme elkerekedett a rémülettől.

„Magamtól tanultam gitározni, a technika még nagyon hiányzott, csak a szív és az akarat volt meg a játékhoz”

- mondta Tátrai Tibor.

A kezdetekről szólva elmondta, hogy „mindenféle zenei irányzatok” megtalálták, nem másolt senkit a külföldiek közül, de tőlük megtanulta, hogyan kell bluest játszani, „ami persze kreativitás nélkül semmit nem érne”. A zene, amelyet akkor előadtak, teljesen új volt, nem játszotta előttük még senki itthon.

Mindig vannak körülötte tehetséges fiatalok – mondta. Úgy fogalmazott: serdülőként „telibe kaphatta” Radics Béla energiáját, s ahogy teltek az évek, készültek a lemezek, felnőtt mellette két-három gitárosgeneráció, nekik már ő lett „a Radics”. Mesterei között említette még Orszáczky Miklóst (Jackie Orszáczkyt), a Syrius együttes basszusgitárosát, aki 1974-től haláláig, 2008-ig Ausztráliában élt. Azt mondta, csoda történt vele, hogy 20 évesen bekerülhetett Jackie mellé „egy olyan érett bandába, mint a Syrius”.

Pályájára visszatekintve kiemelte, hogy

mindig olyan helyekre ment, ahol nálánál sokkal jobb zenészek voltak, mivel így tudott fejlődni.

A Syriusszal lett volna lehetősége külföldön folytatni a pályáját, Ausztráliába mehettek volna, mindent eladtak, aztán senki nem kapott útlevelet. Ezzel gyakorlatilag szinte vége is lett az együttesnek – tette hozzá.

Aztán – folytatta a felsorolást – jött a Mini, utána pedig a Generál együttes. A külföldi fellépésükkel kapcsolatban azt mondta, akkor meg csak ő nem kapott útlevelet, a hivatalos válasz szerint közérdeket sértett, de amikor később utánanézett, kiderült, hogy „egy irodista kislány rossz fiókba tette” az útlevelét.

Később beutazta a világot, s bár hívták, és meg is fordult a fejében, soha nem akart másutt élni.

Tátrai Tibor beszélt arról is, hány koncertre készül éppen: augusztus 10-én a Tátrai Banddel, 11-én Hobóval lép fel az új Ifi Parkban, aztán 15-én Deák Billel Debrecenben, 19-én Kőbányán, 20-21-én meg a Strand Fesztiválon az Ivan & The Parazollal játsszák a Hobo Blues Band Vadászat albumából a Vadászok gyülekezőjét.

Íme, ez az igencsak hallgatható zene:

Borítókép: MTI / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!