hang

2018.11.15. 14:14

Mesterséges hallás segíti Weisz Fannit a beszédben

A sokáig főleg jelnyelven kommunikáló modellt elképesztő akaraterejének és egy kis szerkezetnek köszönhetően egyre többször hallhatjuk megszólalni.

Budapest, 2015. augusztus 13. Weisz Fanni, a Milánói Világkiállítás magyar arca a magyar pavilon installációjánál a Sziget Fesztivál második napján, 2015. augusztus 13-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Sokan felkapták a fejüket, amikor kedd este, a TV2 képernyőjén látható A legbátrabb páros című műsorban Weisz Fanni többször megszólalt. Az ijesztő próbatételek közben kétségbeesetten beszélt a férjéhez, majd összefüggő mondatokban nyilatkozott egy-egy feladat után. Eddig ugyanis leginkább csak jelnyelven láttuk őt kommunikálni, ahogy a legtöbb siketet – írja a Bors.

Meglepő az is, hogy beszéde korántsem olyan kezdetleges és artikulátlan, ahogy azt elképzelnénk. Persze nem véletlen, hogy Fanni sok sorstársával ellentétben ennyire kommunikatív a hallók között, a Bors ugyanis kiderítette, hogy komoly műtéten esett át, és mesterséges hallás segítette, hogy megtanuljon beszélni.

Fanni és férje a TV2 műsorában
(fotó: TV2 / Buzek Bence)

A lapnak a Szavak című darab kapcsán Fanni korábban már tett említést arról, hogy implantátum segíti a hallásban, de arról csak előadásain mesélt részletesen, hogy elsők között volt Magyarországon, akinek hétéves korában egy belső egységet építettek a fejébe, aminek segítségével hall és beszél.

„A súlyos fokú hallássérültek, siketek számára a tökéletes beszéd elsajátítása a hallási kontroll hiányában a kilencvenes évek közepéig szinte lehetetlen volt: ezek a gyerekek siketnémává váltak. Az utóbbi években a technika fejlődése olyan eszközt adott a kezünkbe – a cochlearis implantátumot –, amellyel szinte minden siketen született gyermek képes elsajátítani a beszédet. Mivel a nyelv, illetve a beszéd elsajátítása életkorhoz kötött, ezért a siket gyermekeket, elsősorban objektív hallásvizsgálatokra alapozott biztos diagnózis birtokában, célszerű minél korábban implantálni” – mondta még nyáron, egy balatoni előadáson Szamosközi Alice, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika logopédusa, aki nagy szaktekintélynek számít a témában.

A Bors megtudta, hogy

Fanni gyerekkorában egy hétórás műtéten esett át, melynek során megfúrták a koponyáját és a koponyacsontjára csiszoltak egy belső szerkezetet, amihez egy külső egység is tartozik.

Ezzel elektródákat tudnak bevinni a belső fülben található csigába, ami az ott lévő, eltöredezett szőröcskéket helyettesíti. Ezáltal veszi a hanghullámokat, és kiskora óta hallja, értelmezi és tanulja a hallók beszédét.

Ettől függetlenül Fanni a jelnyelvet részesíti előnyben, mert az implantátum használatakor hamar elfárad, és megfájdul a feje.

„Ez az implantátum segít nekem hallani, de nem használom a készüléket. Ha lesz gyermekem, akkor majd igen, mert szeretném hallani a gyermekem hangját, kommunikálni vele” – nyilatkozta korábban a lapnak Fanni, aki férjével az egyik legjobban teljesítő páros a TV2 műsorában.

Borítókép: MTI Fotó/ Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!